Carti Memorii jurnale Recomandat

Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desirée Halaseh

Spatiul dintre nori. Cu rucsacul prin India -Hexagon”Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India”, de Desirée Halaseh

Editura Polirom, Colecția Hexagon. Cartea de călătorie, Iași, 2016
Fotografii de Iulian Ursachi

Moto: ”Găsesc că atitudinea cu care primești tot ce are călătoria să-ți ofere – bune sau rele, magnifice sau penibile, înălțătoare sau umilitoare – e ceea ce te poate salva atunci când crezi că nimic nu mai poate fi salvat.” (pag. 49-50)

Pentru români, India este un tărâm cu adevărat exotic, un loc pe care l-am cunoscut mai bine prin intermediul lui Mircea Eliade, dar care stârnește încă multă curiozitate, dar și multă teamă. Unde altundeva putem găsi un asemenea amestec de culturi, religii și civilizații, de etnii și feluri de mâncare mai ciudate sau mai obișnite, de turism occidental de cinci stele, dar și de turism oriental, prin bungalouri și mahalale, de lux și de mizeri, de plaje în culori tropicale și de vârfuri de peste 8 mii de metri? Răspunsul este, desigur, India (deși poate fi aplicat și câtorva dintre țările din apropiere, precum Indonezia, Sri Lanka sau Myanmar).

Desirée Halaseh este o româncă din Iași, cu origini iordaniene, care a plecat de mai multe ori în India, unde a vizitat o mare parte din țară cu scopul de a descoperi o țară, cum spuneam, exotică, dar și pentru a se descoperi pe sine (de altfel, orice călător încearcă prin peregrinările sale să se redescopere sau să afle lucruri noi despre propria persoană, odată cu locurile vizitate). De la primele pagini, vom privi cu atenție acea hartă, inspirat pusă aici, unde vom observa că Desirée a locuit o perioadă de câteva luni (iulie-octombrie 2012) la Hyderabad, pentru ca apoi, în două perioade succesive, iulie 2013-ianuarie 2014 și decembrie 2015-martie 2016, să călătorească de-a lungul și de-a latul Indiei, cu diferite mijloace de transport, și să noteze pentru cititori impresiile sale, care acum au dat forma acestei cărți.

Autoarea a luat rucsacul în spate și a văzut o parte importantă a Indiei, iar menționarea doar a câtorva nume este suficientă pentru a descoperi anvergura proiectului său: Agra, Goa, Calcutta, Darjeeling, Udaipur, insula Havelock, New Delhi, Mumbai. A văzut zona de plaje splendide, unde s-a relaxat pentru mai multe săptămâni, a urcat spre munții Himalaya, a fost cuprinsă de vraja orașelor aglomerate, a cunoscut liniștea unor cursuri de yoga și de Vipassana, s-a transformat, a negociat, s-a tatuat, s-a acomodat și a descoperit că poate supraviețui oricăror inconveniente (chiar dacă a protestat adeseori acolo unde nu avea nici măcar apă caldă).

spatiul dintre noriEste o lecție de supraviețuire și acomodare pe care o dă altor călători (ea face aproape la fiecare pas diferența dintre un călător și un turist; chiar unul dintre capitole conține în titlul său următoarea sintagmă: ”Turiștii nu știu unde au fost, călătorii nu știu unde vor fi.”), pentru că sunt multe lucruri noi și neobișnuite, ciudate sau de-a dreptul dizgrațioase, peste care trebuie să treacă ușor, cu sufletul senin. Poate fi vorba despre mâncare, poate fi despre curățenie sau insecte, despre încercarea unora de a face bani mulți pe spatele turiștilor, începând de la aeroport până în cel mai îndepărtat colț al Indiei. Dar trebuie să treci peste, trebuie să te adaptezi, trebuie să trăiești clipa, să fii cu ochii în toate părțile și deschis spre necunoscut. De altfel, atunci când prietena sa vine pentru a petrece câteva săptămâni în India, Desirée adoptă soluții inedite, tocmai pentru ca această să se adapteze mai ușor și să fie mai liberă: pe de o parte, nu se duce să o aștepte la aeroport, ci rămâne la câteva zeci de kilometri distanță, pe de altă parte, îi impune acesteia să își facă propriul program, să se descurce:

„Nu te aștepta să vin la aeroport oricine ai fi și de oriunde ai veni. Infantilismul de care se îmbolnăvesc brusc unii atunci când pleacă de pe meleagurile natale mă lasă rece. Spaima orelor târzii la care aterizează pe un aeroport dintr-o țară nouă, oroarea tocmirii pe cont propriu a unui taxi, dilema schimbului valutar, posibilitatea de a nu găsi conexiune la Internet sau prize, dispariția oricărui tip de adăpost temporar sau imposibilitatea de a localiza un hotel decent în, desigur, centrul orașului sunt manifestări clare ale unei maladii care ți-a furat autonomia, logica și bunul-simț. Și, dacă nici India nu poate să te învețe asta – că vrei sau nu –, nimeni nu va reuși. Ai cuvântul meu.” (pag. 118-119)

Dacă este să îi reproșez ceva lui Desirée Halaseh, este că stilul său este cam grăbit și simplist, cu fraze scurte și, destul de vădit, jurnalistice. Încearcă să ofere cititorului o mulțime de informații în cât mai puține paragrafe (capitolele au fost la origine articole de revistă?) și ai nevoie de recitire pentru a sintetiza tot ceea ce acestea oferă. Cu toate acestea, aventurile sale sunt interesante, cartea este agreabilă și aduce multe informații care merită interesul nostru, doar că ele trebuie urmărite atent, pentru necunoscători, cu harta în față și wikipedia deschisă.

La final, un îndemn de călătorie, India este un loc în care mi-ar plăcea să ajung vreodată, deși șansele sunt destul de mici. Săptămâna această, i-am pus autoarei câteva întrebări, iar una dintre ele vorbește despre prețul acestei călătorii, modalitatea de a strânge bani, fie din surse proprii, fie din sponsorizări. Poate răspunsul ei ne va da o idee despre viitoarele călătorii, alături de aceste cuvinte din carte:

”India e o femeie frumoasă. O durga (zeiță) fără seamăn. Plină de capricii. Plină de dorințe. Necioplită, uneori inocentă, alteori crudă. Te îngenunchează cu o singură privire și te despoaie de toate cele lumești. O iubești la fel de mult pe cât te îngrozește, de ea nu te poți descotorosi nicicând. Te-a fermecat ireversibil și te întorci mereu flămând pentru încă o porție. O porție de frumos, o porție de bestialitate, o porție de sacralitate.” (pag. 77)

Puteți cumpăra cartea: Editura Polirom/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Primele arestări ale comuniștilor: ”La început a fost sfârșitul”, de Adriana Georgescu

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: ”Obiecte pierdute”, de Brooke Davis

Jovi Ene

Jurnal intim și portret în puzzle: ”Nu sunt eu”, de Maia Morgenstern

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult