Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Articolele publicate in categoria ‘Revista presei culturale’

Revista presei culturale (martie 2017)

Articol publicat de Jovi pe 4 Aprilie 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

În această lună, am citit revistele Dilema veche, România literară, Suplimentul de cultură.

Dilema veche”, nr. 679/23 februarie – 1 martie 2017. Cătălin Petre scrie despre ”Un nud în flăcări”, una dintre cele mai interesante statui descoperite în Creta, datând din anul 1450: ”Unghiile, care nici măcar nu sînt vizibile pentru privitor, au cuticule, iar axele lor sînt puțin diferite, cum și sînt în realitate, deși ispita e să le faci, mecanic, perfect paralele. La marginea încheieturii e marcat zimțul osului (procesul stiloid al cubitusului, cum ar veni). Lîngă cotul ascuțit se vede ușoara comprimare a mușchiului din cauza antebrațului în flexie completă. Nu vreau să zic că brațul e fără cusur, dar nici scopul sculptorului nu e educația anatomică, după cum nu e nici la Rembrandt, unde disecția mîinii făcută de doctorul Tulp are niște stîngăcii, și nici la Michelangelo, unde dreapta lui David are toate venele umflate (foto), în vreme ce pe stînga nu se văd decît oasele.” Citeste continuarea »

Revista presei culturale (februarie 2017)

Articol publicat de Jovi pe 2 Martie 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

În această lună, am citit revistele România literară, Suplimentul de cultură.

România literară”, nr. 6/10 februarie 2017. Una dintre cărțile pe care le-am remarcat și eu în albumul meu de cărți noi de pe Facebook este ”Cherie, je vais a Charlie”, de Maryse Wolinski, apărută în traducere românească la Editura All. Despre ea, scrie Mihai Zamfir: ”Chérie, je vais à Charlie poate stîrni interes oriunde în lume, date fiind evenimentele relatate. Cred însă că publicul românesc este în cazul de faţă mai receptiv decît alt public străin. Cititorilor români nu trebuie neapărat să li se explice, prin note de subsol, contextul francez contemporan; ei cunosc istoria, geografia, politica Franţei, cunosc Parisul mai mult decît alte popoare. Încă o dovadă că francofonia noastră nu-i doar un panaş bun de afişat la reuniuni internaţionale, ci o realitate încă profundă. Dacă aşa stau lucrurile, nu e doar meritul împrejurărilor, e şi meritul nostru.” Citeste continuarea »

Revista presei culturale (ianuarie 2017)

Articol publicat de Jovi pe 1 Februarie 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

În această lună, am citit revistele România literară, Suplimentul de cultură.

România literară”, nr. 1/13 ianuarie 2017. Adrian G. Romilă scrie despre ”Disco Titanic”, romanul lui Radu Pavel Gheo și concluzionează: ”Construit binocular, în perechi de personaje, de timpuri și de lumi, cu un discurs polifonic care se remarcă atât prin tehnicile variate (narațiune alternativă cronologic, reportaj de război, replici de teatru, decupaj filmic), cât și prin minuția detaliilor de fundal, romanul lui Radu Pavel Gheo e încă o reușită estetică. E cartea unui prozator care știe de mult care e relevanța umană și care-i puterea simbolică a literaturii.” Citeste continuarea »

Revista presei culturale (decembrie 2016)

Articol publicat de Jovi pe 1 Ianuarie 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

În această lună, am citit revistele Dilema veche, Suplimentul de cultură, Timpul.

Dilema veche”, nr. 669/15-21 decembrie 2016. Dilema veche nu este o revistă care conține numai cultură propriu-zisă sau nu numai cultură în sensul restrâns al cuvântului, ci cuprinde și ceva politică, economie, antropologie etc. De aceea, câteva dintre articolele semnalate de mine din această revistă vin și din aceste zone. De exemplu, Andrei Pleșu scrie despre Dacian Cioloș și de ce nu este el apropiat de românii simpli: ”E clar: dl Dacian Cioloș nu e ce trebuie. Nu e pe placul românului. Nu se înfurie ca un milițian, nu dă capete-n gură preopinenților, nu se dă mare. Nouă ne plac circarii, băieții de băieți, istericii de bodegă. Ăia da! Sînt „haioși“, distractivi, tîlhari veseli și caftangii de cartier. Cu de-alde Cioloș ne plictisim! Așa că dăm cu el de pămînt. „Opinia publică“ e modelată, la noi, pe un ton răstit, de inși care, pînă una-alta, n-au făcut nimic pentru țărișoară, dincolo de un zgomot de iarmaroc. Inși de care, peste cîțiva ani, nu-și va mai aminti nimeni.” Citeste continuarea »

Revista presei culturale (noiembrie 2016)

Articol publicat de Jovi pe 1 Decembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

dilema-vecheÎn această lună, am citit revistele Dilema veche, Suplimentul de cultură, Observator cultural, România literară.

-”Dilema veche”, nr. 662/27 octombrie-2 noiembrie 2016. Vintilă Mihăilescu ne vorbește despre Coaliția piticilor și rețelele de incompetență. Total de acord cu cele spuse de el: ”Rețelele de incompetență se reproduc apoi la toate nivelurile. Am fost, de pildă, la Fisc, să-mi plătesc taxele de cetățean corect. Am avut impresia că funcționara de la ghișeu a greșit socotelile și i-am atras atenția că, probabil, am mai mult de plată. S-a înroșit, s-a fîstîcit și a recalculat de trei ori cu creionul în mînă. A greșit de fiecare dată. A chemat-o pe șefă, au refăcut împreună calculele și a ieșit a patra variantă de plată. Nu, nu era funcționarul public grețos sau disprețuitor, era doar… incompetentă și speriată că o să se dea de gol. Iar acest lucru este valabil pentru sute de mii de funcționari, la toate nivelurile.” Citeste continuarea »

Revista presei culturale (octombrie 2016)

Articol publicat de Jovi pe 28 Octombrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

suplimentul-de-culturaÎn această lună, am citit revistele Suplimentul de cultură, România literară, Dilema veche, Timpul.

Suplimentul de cultură”, nr. 536/24-30 septembrie 2016. Un interviu foarte interesant găzduiește în această săptămână această revistă literară, cu Oliver Zille, directorul Târgului de carte de la Leipzig. Acesta este realizat de Eli Bădică, iar una din întrebări este cea pe care tot mi-o pun și eu de ceva timp, ”critici sau bloggeri literari?”. Răspunsul este destul de corect politic: ”Cred ca si, si. Avem nevoie si de critici, si de bloggeri. Si de oameni care sa ne ajute sa vindem cartile, si de cei care le discuta in profunzime, care vorbesc despre ce (mai) inseamna literatura, scrisul, scriitura, care fac legaturi. Cel putin eu, ca scriitor, consider ca am nevoie si de critici, si de bloggeri literari.” Citeste continuarea »

Revista presei culturale (septembrie 2016)

Articol publicat de Jovi pe 30 Septembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)

rl-headerÎn această lună, am citit revistele România literară, Suplimentul de cultură.

România literară”, nr. 36-37/26 august 2015. Despre romanul ”Arhiva trădării și a mâniei”, de Ion Vianu, scrie Gabriel Dimisianu: ”Un roman puternic această carte a lui Ion Vianu, cu epică bogată, cu personaje vii. Titlul mă trimitea la altceva, un titlu mai potrivit, cum mi s-a părut, pentru un eseu. I-aş reproşa prozatorului şi cele câteva crudităţi de limbaj, inutile alunecări în naturalism, ca şi acel amplu poem al defecării, parcă prea expresiv. La a treia ediţie eu l-aş elimina. Dar acestea sunt accidente. Peste tot în roman suntem cuceriţi de povestire, de prezenţele omeneşti. O mare carte în toate sensurile.” Citeste continuarea »

Revista presei culturale (august 2016)

Articol publicat de Jovi pe 2 Septembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Revista-Timpul-Supliment-august-2016-1În această lună, am citit revistele Timpul, România literară.

Timpul”, nr. 209/august 2016. Cel mai recent număr al revistei Timpul de la Iași cuprinde, printre altele, un grupaj de articole dedicat Reginei Ana în România. Pe lângă acesta (cu o cronologie interesantă și plină de informații inedite), mi-au mai atras atenția următoarele articole: plecând de la cartea lui Radu Andriescu, ”Când nu mai e aer”, Ioan Șerbu face o caracterizare foarte bună asupra unor scriitori de azi: ”Citind cronică literară, nu de puține ori afli despre cutare scriitor că are parte de prea puțină vizibilitate, că volumele lui, inexplicabil, au trecut neobservate de cronicari sau că, deși calitative, cărțile au strâns mai mult praful librăriei decât succesul, dintr-un vertij cauzal în care intră popularitatea autorului, promovarea, tirajul volumelor, mărimea editurii și așa mai departe.
Citeste continuarea »

Revista presei culturale (iulie 2016)

Articol publicat de Jovi pe 29 Iulie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

rl-headerÎn această lună, am citit revistele România literară, Timpul.

România literară”, nr. 27/1 iulie 2016. O carte foarte interesantă a apărut de curând la Polirom despre creștinătatea arabă orientală, semnată de Juan Petro Monferrer Sala. Despre ea, scrie Grete Tartler: ”Precum arabii musulmani, creştinii arabi se referă la Dumnezeu folosind cuvântul Allah, păstrând puterea şi flexibilitatea neîntrecută a limbii arabe, cea care a dat poeme monorimate şi scandări în 16 metri diferiţi. Despre cadrul istoric şi geografic în care au apărut ei, despre grafia în care au fost scrise textele creştine arabe, despre limba vorbită în cadrul creştinătăţii arabe şi literatura acesteia, studiul lui Juan Pedro Monferrer Sala, n. 1952, doctor în filologie semitică, şef al Catedrei de Studii Arabe şi Islamice a Universităţii din Cordoba, condensează elemente de o deosebită valoare pentru cititorii zilelor noastre. Textul are, prin pregnanţa şi ordinea informaţiei, consistenţa unui curs, dar reprezintă şi o plăcută lectură în care povestea arabilor care l-au cunoscut pe Iisus la Damasc, a Sfântului Pavel amintind în Epistola către Galateni călătoria sa în „Arabia”, a comunităţilor creştine arabe din secolele III-VI captivează ca o poveste. ”
Citeste continuarea »

Revista presei culturale (iunie 2016)

Articol publicat de Jovi pe 1 Iulie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Memoria nr. 95În această lună, am citit revistele Memoria, România literară.

Memoria”, nr. 95 (nr. 2/2016). Gheorghe Nandriș (din câte știu, fiul Aniței Nandriș-Cudla) aduce în fața publicului un nou cuvânt, o nouă sintagmă, aceea a comucidului, despre care scrie: ”Nu trebuie să surprindă pe nimeni apariția sintagmei care lipsea: ”comucidul”. Această sintagmă definește – tot cu un singur cuvânt crimele făcute de comuniști, sau în numele ideologiei comuniste, sub orice formă și în orice loc s-au comis. Iată exemplul masacrului de la Lunca din 6/7 februarie 1941 – de care ne ocupăm – foarte bine camuflat de NKGB și istoria comunistă dar, în egală măsură, ignorat și de istoriografia postcomunistă, încât acest masacru sovietic, ca și seria celor care au urmat (Fântâna Albă etc.), sunt aproape necunoscute, deși numărul victimelor românilor bucovineni de la ”zidul Prutului” este mult mai mare decât al celor omorâți la zidul Berlinului, care – pe bună dreptate – a revoltat întreaga Europă, iar cei vinovați au dat socoteala.” Citeste continuarea »

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium