Carti Eseuri Recomandat

”Noi vorbim, nu gândim”, de Radu Paraschivescu

Noi vorbim, nu gandim”Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecție de perle românești”, de Radu Paraschivescu

Editura Humanitas, Colecția Râsul lumii, București, 2015

Moto: ”Ce-ar fi, mă întreb în clipele acelea de disconfort intens, dacă lumea mea ar fi populată, de dimineață și până noaptea, doar de Maria Grapini, Fuego, Tony Poptămaș și Dan Puric? Cum aș putea supraviețui într-o asemenea companie? Și mai ales, cum aș evita smintirea?” (Radu Paraschivescu)

Are dreptate Radu Paraschivescu în ”Argumentul” la cartea asta, nici nu mai știi ce fel de sentimente să ai față de perlele celor mai importanți decât noi. Pe de o parte, ai o stare de amuzament general, de hohote, de dorință de a citi și a reciti, de a recomanda o asemenea carte, de a face sesiuni de lectură forțată cu familia și cu prietenii. Lucruri pozitive, așadar. Pe de altă parte, începi încet-încet să te îngrijorezi că asemenea personaje, cu asemenea discursuri, împânzesc lumea publică din România și, mai mult, sunt apreciate și iubite chiar pentru astfel de cuvinte. În plus, mulți dintre ei sunt văzuți ca salvatori ai neamului, fie că vorbim de politicieni ca Ponta sau Dragnea, fie că vorbim de (pseudo-)artiști precum Fuego sau Dan Puric.

Am mai scris despre cărțile de perle strânse de Radu Paraschivescu și mi-am manifestat mai mereu neputința de a scrie prea mult despre o asemenea lectură, care nu este strictă și liniară (o poți citi oricând, începând de oriunde), dar în același timp surprinde perfect incultura care domină în acest moment societatea românească. Chiar de la oameni de la care nu te așteptai. Iar felul în care se fac și se mișcă lucrurile în politica românească se vede și din oamenii care populează ”Noi vorbim, nu gândim”: dispar sau sunt din ce în ce mai puțin ”implicați” personaje precum Traian Băsescu sau Adrian Năstase, chiar Vanghelie, și apar din ce în ce mai des oameni iluștri 😀 precum Victor Ponta sau Liviu Dragnea, alături de mereu inepuizabilul Mircea Geoană:

”Întorci și al doilea obraz, și pe al treilea, și pe al patrulea, dar la un moment dat nu mai ai obraji și trebuie să reacționezi.” (Liviu Dragnea)

”Nu știu dacă mai există copil de clara întâi care să nu știe să umble cu un computer sau care să nu aibă internet pe mobil.” (Victor Ponta)

”De la agonie la extaz este decât o secundă.” (Mircea Geoană)

radu-paraschivescu-despreNici în domeniul artistic, nu este altfel, pentru că sunt alți oameni care populează acum media și aceștia iau prim-planul televiziunilor și ziarelor, astfel încât ”partea leului” în materie de perle pline de substanță este mereu schimbătoare, mereu amuzantă, dar și mereu îngrijorătoare. De departe, ”cel mai valoros” exemplar din această categorie este spiritualul Fuego, cu ale sale discursuri infiorătoare și neinteligibile, într-un limbaj de lemn care prinde excepțional de bine la gospodine și la femeile ”neînțelese”. Iată un exemplu, vă rog să îmi explicați ce a vrut să zică:

”Tabloul ce-l țin în mână e o capodoperă ce surprinde mama, cu toate durerile-i în mâini, ce cuprinde, cu dragostea sa, România mare sub forma unei pâini!”

Avem și rubricile tradiționale – cum ar fi perlele de la Bacalaureat sau zicerilor diferiților oameni din Sport -, dar și capitole noi, precum cele în care Radu Paraschivescu aduce în prim-plan câteva titluri din media (cu accent pe nebunia imaginată de cei de la Times New Roman și Kamikaze) sau din anunțurile publicitare, ba chiar din reclamațiile făcute de câțiva oameni la agențiile de turism. Toate foarte amuzante, așa încât, dacă v-ați uita pe documentul meu în Word în care am scris această recenzie, veți descoperi încă vreo 4 pagini pline de perle selectate ”pe alese”. La final, vouă nu vă las decât prea puține:

”Dacă ne uităm atent la investiții, vedem că nu sunt. Sau nu sunt mari. Sau sunt mici.” (Mircea Geoană)

”Viața e frumoasă, dar merită trăită.” (Gheorghe Hagi)

”Fetele mele au fost fotografiate în toate pozițiile de toți oamenii. Nu mai vreau.” (Gigi Becali)

”Copilul meu a știut ce înseamnă pedofilia de la trei-patru ani.” (Monica Tatoiu)

”Un pas în fund este un șut înainte.” (Nicolae Guță)

”Alcoolul, responsabil pentru zece la sută dintre cazurile de cancer la bărbați. Află cât trebuie să bei ca să nu ai probleme.” (titlu din Adevărul)

”Să vedem ce vrea Dumnezeu cu noi, dar asta după un scurt moment publicitar.” (Dan Diaconescu)

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro.

Articole similare

Prin blogosfera literara (20 – 26 februarie 2012)

Dan Romascanu

The Man Who Was Thursday (2016) l@ Dracula Film Festival

Jovi Ene

Epopeea arheologiei. Savanți și aventurieri, de Jean-Claude Simoën

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult