Carti Carti de istorie Recomandat

Masinile Regelui

„Masinile Regelui”, de Principele Radu al Romaniei

Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2012

O carte de suflet pentru mine si daca v-o recomand calduros, sper sa devina la fel si pentru dumneavoastra. Sigur, fiecare, in consonanta cu motivatia sa.

Motivatiile mele sunt multe la numar si ma rezum doar la a spune ca bunicul meu matern a fost si el un impatimit al motoarelor si al volanului. In conformitate cu “Biletul de autorizatiune” al Primariei Comunei Bucuresti – Serviciul Sanitar – nr. 492 din 10 octombrie 1920, se spune ca “Noi, Primarul Capitalei, acordam Dlui …. permisiunea d’a infiinta in strada … un auto garaj cu depozit de benzina si derivate”. Prin urmare am copilarit in locul unde bunicul meu a pus bazele Garajului Bonaparte, inconjurata de truda mainilor si pasiunii sale, dar si de amaraciunile raptului nationalizarii de la 11 iunie 1948.

Fotografiile insa vorbesc pana astazi si spun povestea oamenilor minunati si a masinilor lor. O poveste nu numai a lor, ci si a istoriei Romaniei, ca parte a istoriei universale in care se integreaza.

Asa cum o face si acest volum de colectie si de suflet, cum spuneam, pentru ca in paginile sale avem nu numai portretul unui Om si a pasiunii sale de o viata pentru frumusetea, eleganta, utilitatea si glasul propriu al “masinariilor”, ci beneficiem si de imaginea vremurilor strabatute de Regele Mihai I al Romaniei.

Oamenii au invatat de-a lungul timpului sa creasca, sa ingrijeasca, sa respecte  si sa iubeasca CALUL, acest superb animal care le-a stat alaturi la munca, la lupta si la destindere, pentru ca mai apoi – pe firul istoric al tehnicizarii – sa cunoasca, sa respecte si sa indrageasca automobilul si avionul. Care, la randul lor, le-au stat alaturi la munca, la lupta si la destindere.

Din proximitatea Regelui, principele Radu al Romaniei a avut posibilitatea si disponibilitatea plina de respect si empatie sa adune un material bogat (bazat pe munca de organizare si arhivare a Regelui) si sa il structureze inteligent. Astfel incat a realizat cu cititorul volumului o comunicare eleganta, vie si colorata, transmitandu-i datele biografice ale personajului, impletite cu pasiunea sa pentru masini si avioane, punandu-l si in fata aspectelor legate de ceremonialul regal legat de trasuri si automobile si nu in ultimul rand, construindu-i in acelasi timp si imaginea timpurilor strabatute, in Romania si in strainatate.

Si daca pasiunea si pregatirea unui om il conduce in vremuri grele si spre posibilitatea castigarii decente a traiului de zi cu zi pentru el si pentru familia sa – putem spune ca destinul se implineste rotund.

In acest sens, Regele a simtit nevoia sa implineasca dragostea sa pentru masini, reintorcand-o catre Romania, astfel incat a pus bazele “Muzeului regal al Automobilului” la Savarsin. “La 25 octombrie 2011, Regele a inaugurat Muzeul Regal a Automobilului de la Savarsin. Daca garajul regal de la Savarsin este o ctitorie a dragostei Majestatii Sale pentru masini, acest volum (spune cu entuziasm Alteta Sa Regala Principele Radu de Romania) doreste sa fie o ilustrare a relatiei dintre Rege si automobile si avioane.”

Pentru ca, spune autorul volumului, Legătura dintre Rege si masini este unul dintre cele mai spectaculoase aspecte din biografia Majestătii Sale. Peste opt decenii de performantă la volan, de fidelitate si admiratie fată de motoare, de extraordinară dexteritate în domeniul tehnologiei auto. Astăzi, după optzeci si cinci de ani de condus, Regele se urcă la volan cu aceeasi sigurantă discretă, cu o plăcere sfioasă, cu o robustete usor de remarcat. Tratează masina cu respect, cu atentie, are un anume fel profund de a «simti» motorul, pe care îl ascultă cu sufletul si cu mintea. Automobilul pe care îl conduce, ca si traficul auto si celelalte masini de pe sosea, sunt tratate de Rege tot atât de frumos si de respectuos pe cât sunt tratati oamenii pe care îi întâlneste zi de zi.”

Volumul acesta il consider un dar pentru Români.

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Curtea Veche.

Articole similare

StreetDance 2 (2012)

Delia Marc

„Un eveniment mare într-o perioadă complicată”: apariţia unei biografii despre soprana Angela Gheorghiu

Ana Maria Cazacu

Interviu Simona Antonescu: ”Hanul lui Manuc este romanul care m-a consumat cel mai mult”

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult