Literatura romaneasca

Extraconjugal, de Mihai Radu

”Extraconjugal”, de Mihai Radu Editura Polirom, Colecția Ego. Proză, Iași, 2017 ”Ieri am aflat că mama are o boală cu transmitere sexuală.” Un început de carte puternic și incitant. De altfel, cam tot ce s-a scris prin blogosferă a plecat de la această frază, care promite că vom descoperi aici o adevărată investigație detectivistică, pentru că este interesant de aflat care sunt resorturile prin care s-a întâmplat asta, cum reacționează familia, unită, de altfel, măcar în aparență, care este metoda prin care s-ar putea descoperi adevărul. Avem, așadar, doi părinți ajunși spre 70 de ani, cei doi copii ai acestora, Robert, de aproximativ 40 de ani, și familia sa, dar și Camelia, sora lui, care stau în centrul acțiunii și în jurul lor, dar și al locurilor unde trăiesc, se țes multe și nenumărate întâmplări. (mai mult…)

Fraier de București, de Florin Iaru

”Fraier de București”, de Florin Iaru Editura Polirom, Colecția Top 10+, Iași, 2015 Un an nou a bătut la ușile noastre, iar căldura de afară, dacă nu cea sufletească, ne-a determinat să-l primim cu brațele deschise. Un an nou care poate să fie așa cum vrea fiecare dintre noi, sau cel puțin așa ne place să credem, un an în care putem să descoperim și să ne descoperim deopotrivă. București, un oraș frumos, cândva un Mic Paris, aglomerat și divers din multe puncte de vedere. Un oraș al stilurilor diverse, cu construcții din diverse epoci, care cumva au învățat să conviețuiască. Un oraș ce-și merită titlul de capitală măcar prin prisma unei anumite bunăstări economice pe care o oferă populației din diverse locuri ale țării, populație ce a ales drumul capitalei când locațiile natale nu reușesc să ofere mare lucru. (mai mult…)

Adevărata cronică a morții lui Yeșua Ha-Nozri, de Gheorghe Săsărman

Adevărata cronică a morții lui Yeșua Ha-Nozri, de Gheorghe Săsărman Editura Polirom, Colecția Fiction.Ldt, Iași, 2016 Și dacă, într-o bună și banală zi europeană, Mântuitorul însuși s-ar întoarce între noi, nu oriunde, ci chiar în centrul Munchenului, în Marienplatz (Piața Mariei)? Învăluit în giulgiul sau mortuar, rănit și epuizat după chinurile suferite pe Muntele Golgotei? L-am recunoaște, noi, oamenii de astăzi, sau poate l-am confunda cu vreun refugiat vorbind o limbă stranie din Orientul Mijlociu, îmbrăcat și comportându-se altfel decât noi, așa cum se întâmplă cu mulți alți refugiați? Nu l-am suspecta că este încă unul din șirul de falși Mesia care n-au lipsit în cele mai recente două milenii ale istoriei? Cum ar descrie evenimentul presa de scandal, cum ar reacționa bisericile care folosesc numele și povestea lui Iisus de peste două milenii în scopuri mai mult sau mai puțin sfinte, care ar fi atitudinea politicienilor și a autorităților? (mai mult…)

Gastarbeiter, de Mihai Buzea

”Gastarbeiter”, de Mihai Buzea Editura Polirom, Colecția Ego. Proză, Iași, 2017 Sa incep prin a va prezenta autorul acestui “roman”, cum este definit in pagina volumului aparut la Polirom in 2017 si numit apoi, in coperta a doua, “ roman-reportaj”. Prin urmare, conform notelor biografice prezentate pe coperta a doua, aflam ca: “Mihai Buzea (n. 1971), absolvent de Filologie (1996) şi de master (2005), a fost profesor, vînzător de asigurări, colaborator la Academia Caţavencu (2005-2010). Este reporter la Caţavencii (din martie 2010). Alte ocupaţii: om bun la toate, plimbător de cîini, traducător, babysitter, Moş Crăciun, fabricant de lucrări de diplomă, chelner, paznic de noapte. A mai lucrat ca bişniţar în anii ’90 (Praga, Istanbul, Cracovia), ca muncitor necalificat în anii 2000 (Budapesta, Paris, Lyon) şi ca muncitor intelectual în Bucureşti (copywriter). Odată cu deschiderea Marii Britanii (1 ianuarie 2014), a plecat la Londra, unde a învăţat meseria de arborist. În 2015 şi 2016 a continuat această muncă sezonieră, pe care o descrie în romanul-reportaj Gastarbeiter”. (mai mult…)

Șase păpuși matrioșka – un roman polițist alert și incitant, de Silvia Chindea

”Șase păpuși matrioșka – un roman polițist alert și incitant”, de Silvia Chindea București, 2015 Un roman polițist alert și incitant, așa ne prezintă autoarea Silvia Chindea aventura ce are loc în preajma sărbătorilor de iarnă, aventură prin care avea să treacă comisarul Dumitrache împreună cu echipa sa de criminaliști și medici legiști. Acțiunea se învârte în jurul morții lui Carmen, o tânără abandonată într-un colț al străzii, în ceea ce pare a fi fost un accident de mașină. Acest accident reprezintă punctul de pornire a unei anchete ce-l poartă pe comisarul-șef Dumitrache și pe adjunctul său departe de Sibiu, tocmai la București, unde intră în legătură cu senatorul Cristian Boghievici. Așadar, ne aflăm pe urmele unui criminal în serie, spune romanul, însă eu nu m-aș aventura chiar atât de departe, deoarece detaliile legate de cele două omucideri prezente în roman nu cred că sunt suficiente pentru a încadra criminalul în categoria aceasta. Totuși, e posibil ca atât autoarea, cât și personajul cărții să ne uimească pe viitor și să ne demonstreze că a deveni criminal în serie e mai ușor decât pare. (mai mult…)

Pădurea lui Joaquin Phoenix, de Celestin Cheran

”Pădurea lui Joaquin Phoenix”, de Celestin Cheran Editura Herg Benet, Colecția Cărțile Arven, București, 2016 Celestin Cheran se află la a doua carte de povestiri, după ”Memoriile Domnului Roșu”, publicată tot la Editura Herg Benet, în anul 2015, volum apărut după ce a câștigat Concursul de Debut din 2014. Nu i-am citit acel volum, dar am citit prezentarea lui și se pare că autorul continuă pe același trend, al unor povestiri scurte, de efect, multe dintre ele mizând pe genul fantasticului și al absurdului, după cum spune Flavius Ardelean în prezentarea primului volum. (mai mult…)

Chiriaș la Cluj, de Marius Oliviu Iacob

”Chiriaș la Cluj. Fiziologii extrase dintr-un jurnal”, de Marius Oliviu Iacob Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016 Subintitulat ”Fiziologii extrase dintr-un jurnal”, scris de un blogger cultural, ”Chiriaș la Cluj” nu depășește condiția determinată de cele de mai sus. Chiar Marius Oliviu Iacob a recunoscut că primul său roman este destul de dezlânat, de vreme ce a luat câteva dintre extrasele dintr-un jurnal online, le-a legat cum a putut mai bine și apoi l-a scos pe piață pentru a vedea efectele, urmând ca ulterior să scoată cărți mai unitare și cu corecțiile de rigoare. (mai mult…)

În urmă nu mai e nimic, de Cosmin Perța

”În urmă nu mai e nimic”, de Cosmin Perța Editura Polirom, Colecția Ego. Proză, Iași, 2015 Debutat ca poet, Cosmin Perţa (n. 1982) a trecut la proză odată cu micul roman fantasy Întîmplări la marginea lumii (2007), urmat de volumele Două povestiri (2010), Teofil şi Cîinele de lemn (2012), Vizita (2013) şi romanul În urmă nu mai e nimic (2015). Am întors ultima pagină a cărții În urmă nu mai e nimic. Primul instinct a fost să reiau lectura, să aprofundez cuvintele pe care tocmai le storsesem de sevă, dar până la urmă am decis să iau o pauză, să răspund la întrebările ce apăruseră în mintea mea ca urmare a lecturii. Căci arta, spun unii, prinde viață atunci când opera artistului este trăită de către spectator. (mai mult…)

Povestiri cu înjurături, de Sorin Stoica

”Povestiri cu înjurături”, de Sorin Stoica Editura Casa de pariuri literare, București, 2017. 178 pagini. Mărturisesc că nu auzisem de Sorin Stoica, și i-am luat cartea fără vreun motiv anume. Nu speram nimic așa că am lăsat-o în așteptare, la baza unui teanc de volume între care un Iris Murdoch, un Lucian Boia, un Amos Oz. Nume, adică. Abia într-o duminică, când nu apar ziarele, am adus-o cu mine în parc. Am găsit o bancă la umbră, mi-am rezemat bicicleta de ea (la noi în cartier e voie) și m-am așezat cât am putut de comod (și asta e voie, un timp). După ce m-am săturat de privit în jur, am deschis cartea la întâmplare și am citit: (mai mult…)

Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac

”Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac Editura Cartier, Chișinău, 2017 Moto: ”De ce nu începuse mama să moară mai devreme?” (pag. 65) Un roman venit din Basarabia ar putea părea a fi o provocare și este, desigur, pentru cititorii care nu sunt obișnuiți nici măcar cu literatura română contemporană. Dar provocarea se dovedește a fi una plăcută, așa cum au fost pentru mine cam toate cărțile basarabenilor citite în ultimii ani. ”Vara în care mama a avut ochii verzi” este un roman neobișnuit, cu nuanțe suprarealiste și personaje puternice, deși la prima vedere ar putea părea tipologii obișnuite, fără să ofere altceva decât ceva rebeliune din partea copilului și clișee din partea tuturor. Dar doar la prima vedere. (mai mult…)