Carti Carti de fictiune Recomandat

Fiica eminentei cenusii, de Philippa Gregory

Fiica eminentei cenusiiFiica eminentei cenusii, de Philippa Gregory

Editura Polirom, Colecția ”Biblioteca Polirom. Proza XXI”, Iași, 2013
Traducere din limba engleza de Anacaona Mindrila

„Fiica eminentei cenusii” este o noua si atractiva poveste din seria „Razboiul verilor”, serie cu care Philippa Gregory a cucerit inimile cititorilor pasionati de fictiune istorica. Antrenant, bine documentat, romanul ne aduce in centrul atentiei in principal pe Anne Neville si adiacent pe sora sa Isabel, fiice iubite, dar mai ales pioni usor manevrabili in mainile tatalui lor, renumitul „facator de regi” – Richard Neville, Conte de Warwick.

Cunoscut pentru rolul sau de sfatuitor si indrumator al pretendentilor la tronul Angliei, de numele lui Neville se leaga urcarea pe tron a lui Edward de York, dar si inlaturarea lui si inlocuirea pe tron cu fratele sau – George.

Vremuri tulburi si lupte crancene pentru putere transforma destinul Annei intr-o epopee spectaculoasa a unei fiice care, pe fundalul Razboiului celor doua roze, isi insoteste tatal intr-un periplu sinuos al loialitatii. Dupa casatoria nepopulara a lui Edward cu Elizabeth Woodville, tatal lui Anne se simte tradat si pentru a-si mentine conexiunile si pretentiile la tron, o marita pe fiica cea mare, Isabel, cu George, fratele lui Edward.

Philippa Gregory
Philippa Gregory

Nereusita revoltelor conduse din umbra de Neville atrag exilarea familiei, insa si aceasta provocare este privita ca o oportunitate de „facatorul de regi” care pune la cale mariajul Annei cu Edward de Lancaster, pretendentul la tron al familiei rivale. Cand si aceasta ultima tentativa de a pune o Neville pe tron esueaza, Anne se gaseste la 14 ani intr-un punct de rascruce: tatal i-a murit, la fel si sotul, sora si cumnatul ii urmaresc doar averea, iar mama a abandonat-o. In aceste conditii, aflata in deriva, cu un viitor incert, Anne decide sa-si ia soarta in propriile maini.

„Fiica eminentei cenusii” urmareste destinul incredibil al unei tinere fascinante atat prin rolul sau de pion in luptele politice din poate cea mai tulbure perioada a istoriei Angliei, cat si prin inteligenta si determinarea de care da dovada cand alege sa iasa invingatoare din confruntarile in care este implicata.

Actiunea debuteaza cu Anne si Isabel copii si le urmareste evolutia mai bine de doua decenii, perioada in care Anne se transforma din copilul bland si slab, sub influenta experientelor sale de viata, intr-o femeie puternica, inteligenta si motivata. Povestita chiar de ea, viata Annei te cucereste, intimitatea naratiunii te face partas si sustinator al dorintelor sale de a invinge si de a arata tutror ca este mai mult decat o entitate usor manevrabila, cu personalitate enervanta. Philippa Gregory surprinde cu talent si multa profunzime metamorfoza prin care trece eroina, de la copil la tanara femeie maturizata de evenimente si de constrangerile societatii secolului al XV-lea.

Relatia dintre Anne si sora sa Isabel este o pendulare continua intre dragostea devotata de sora si rivalitatea de potentiale regine, pigmentata cu drame si rasturnari de situatii. Legatura lor de sange a fost deseori umbrita de competitivitate si neincredere alimentata de cei din jurul lor care le manevrau si manipulau, spre folosul propriilor interese.

Vietile lor, desi fastuoase, reflecta statutul lor de pioni in mainile barbatilor din viata lor implicati intr-o lupta necrutatoare pentru putere. Suferinta si incercarile la care sunt supuse reflecta statulul real al femeilor si lipsa lor de drepturi in acele epoci intunecate ale istoriei. Desi ambele surori sunt elemente principale in evenimentele descrise, accentul cade mai mult pe Anne, la aceasta contribuind si rolul sau de naratoare.

Alegeti „Fiica eminentei cenusii” si lasati-va condusi de Philippa Gregory intr-o lume rafinata, asezonata cu personaje convingatoare si detalii istorice fascinate. Veti avea parte de actiune, intrigi politice, conflicte, caractere puternice  si motivatii surprinzatoare. Lectura placuta!

Puteți cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Polirom.

Articole similare

„Negarea era cea mai firească evadare”. Istoria lui Rudolf Vrba, omul care a fugit din Auschwitz

Corina Moisei-Dabija

Miramar, de Naghib Mahfuz

Jovi Ene

Ce se întâmplă în iubire, de Alain de Botton

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult