Eseuri

10 materiale minune și poveștile lor incredibile, de Mark Miodownik

”10 materiale minune și poveștile lor incredibile”, de Mark Miodownik Editura Publica, Colecția ”Co-lecția de știință”, București, 2017 Traducere din engleză de Vasile Decu Mark Miodownik este profesor universitar și specialist în știința materialelor, iar în aceste calități a studiat și a cunoscut suficiente lucruri inedite, provenind direct din știință, pentru a-și imagina cum ar trebui să arate o carte care să aducă știința mai aproape de oamenii obișnuiți, cei care nu se pricep, de cele mai multe ori, la tehnologii, definiții, axiome sau amănunte despre o știință sau alta. Cu alte cuvinte, din partea unui specialist foarte bun, avem în ”10 materiale minune și poveștile lor incredibile” o carte de popularizare a științei foarte interesantă și instructivă, iar modul în care aceasta este explicată este cu atât mai adevărat: (mai mult…)

Ferigi și elefanți, de C.S. Lewis

”Ferigi și elefanți și alte eseuri despre creștinism”, de C.S. Lewis Editura Humanitas, București, 2017 Traducere din engleză și note de Emanuel Conțac Prefață de Walter Hooper ”De bună seamă, agnosticismul este, într-un anumit sens, ceea ce predic. Nu vreau să reduc elementul sceptic din mințile voastre. Doar sugerez că nu trebuie să-l rezervați exclusiv pentru Noul Testament și pentru Crezuri. Încercați să vă îndoiți de altceva.” (pag. 144) Câteva cuvinte despre această carte, pe care am citit-o acum câteva săptămâni, atras fiind mai mult de titlu și de citatul de pe coperta întâi – ”Unii oameni au pretenția că văd sporii de ferigă, dar nu zăresc un elefant la zece metri depărtare, ziua în amiaza mare” –, fără să fiu impresionat sau prea conștient de povestea vieții autorului, renumitul C.S. Lewis. Desigur, mulți dintre cititori îl cunosc din perspectiva faptului că a scris renumitele ”Cronici din Narnia” (materie obligatorie pentru preadolescenți, în aceste timpuri), dar el este faimos și pentru cele câteva cărți de filosofie religioasă și de eseuri, precum aceasta sau mai cunoscuta ”Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr”. (mai mult…)

Sexualitate şi societate, de Andrei Oișteanu

”Sexualitate şi societate”, de Andrei Oișteanu Editura Polirom, Seria de autor Andrei Oișteanu, Iași, 2016 Andrei Oisteanu nu evita subiectele controversate. In 2001, a publicat 'Imaginea evreului in cultura romana' - o carte care s-ar fi putut numi si 'O istorie a antisemitismului romanesc' - cea mai completa si mai bine alcatuita lucrare pe aceasta tema. Cartea s-a bucurat de inca doua editii succesive, de succes de public, si a devenit o lucrare de referinta. In 2011, a publicat prima editie a cartii 'Narcotice in cultura romana' - si ea bine primita de cititori si republicata de inca doua ori de atunci. Acum am avut placerea lecturii cartii sale despre 'Sexualitate si societate' al carei subtitlu - 'Istorie, religie si literatura' - indica ambitia lui Andrei Oisteanu de a incadra si in acest caz zemosul subiect in contextul sau cultural si istoric. Cartea a aparut in 2016 in seria de autor dedicata lui Oisteanu de Editura Polirom. (mai mult…)

Consilierul de încredere, de David H. Maister, Charles H. Green, Robert M. Galford

”Consilierul de încredere”, de David H. Maister, Charles H. Green, Robert M. Galford Editura Publica, București, 2009 Traducere din limba engleză de Ramona Ivana Lansată pentru prima dată în anul 2000, The trusted advisor (titlul original), este un manual scris de către trei specialiști în business și consultanță: David H. Maister, expert în managementul firmelor de servicii, cu o experiență de 25 de ani în consultanță strategică și management, Charles H. Green, de asemenea expert în managementul firmelor de prestări servicii, și Robert M. Galford, expert în consultanță și partener al firmei Trusted Advisors Associates alături de colegul Green. Prin urmare, cartea de față poate fi o retrospectivă a situațiilor în care s-au aflat cei trei de-a lungul carierei lor și un set de concluzii la care aceștia au ajuns cu privire la parteneriatul ce ar trebui să existe între client și consultant, la felul în care acesta trebuie creat și apoi, susținut. (mai mult…)

Peisaj după isterie, de Mircea Cărtărescu

”Peisaj după isterie. Articole, 2007-2017”, de Mircea Cărtărescu Editura Humanitas, București, 2017 După cum îi spune și subtitlul, cartea ”Peisaj după isterie” a lui Mircea Cărtărescu cuprinde o serie întreagă de articole publicate în diferite ziare sau reviste, din România sau din străinătate, din perioada 2007-2017, dar și scrisori sau proze de efect cu amintiri din primii ani de viață sau din cariera sa. Titlul cărții surprinde perfect zilele care au urmat protestelor din ianuarie-februarie 2017, din perioada #Rezist, timp în care chiar și autorul a fost în Piața Victoriei în mai multe zile, și nu poate fi, chiar și așa, prea optimiste: isteria a fost, isteria rezistă încă, dar nici noi, cei care am protestat, nu am încetat să rezistăm, iar peisajul de după isterie nu s-a stabilizat. (mai mult…)

Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită

”Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, de Hector Garcia (Kirai) și Francesc Miralles Editura Humanitas, Colecția Practic, București, 2017 Traducere din spaniolă de Camelia Dinică Auzisem vag de conceptul de ”ikigai” și nu m-a interesat prea mult subiectul, pentru că resping, de obicei, nenumăratele idei și filosofii prin care se preconizează schimbarea totală a individului într-un sens aproape imaculat și fără nicio problemă. De altfel, citesc rareori cărți de dezvoltare personală sau de filosofii, sănătate practică, diete excepționale sau cure de plante (ne)cunoscute care aduc garantat fericirea absolută. De multe ori, asemenea volume nu sunt scrise decât cu gândul de a încânta lumea și a aduce, prin vânzările către cei creduli, profit important. (mai mult…)

Omul și clima, de Lucian Boia

”Omul și clima. Teorii, scenarii, psihoze”, de Lucian Boia Editura Humanitas, Colecția Seria de autor Lucian Boia, Ediția a III-a, București, 2017 Traducere de Valentina Nicolaie Una dintre preocupările mai vechi ale lui Lucian Boia a fost filosofia istoriei și felul în care diferite concepte au evoluat de-a lungul timpului până au devenit „certitudinile” de astăzi. Am citit și am scris aici despre mai multe cărți de-ale sale, iar ”Omul și clima”, carte apărută inițial în 2005 în limba engleză și tradusă în același an în limba română, ajunsă acum la a treia ediție, m-a interesat tocmai pentru că dezbătea unele dintre cele mai interesante teme de pe agenda publică din ultimii ani, una dintre ele fiind cea despre încălzirea globală. (mai mult…)

Dilema omnivorului, de Michael Pollan

”Dilema omnivorului. Patru feluri de mâncare: o istorie naturală”, de Michael Pollan Editura Publica, București, 2017 Traducere din engleză de Dan Crăciun Specializat în alimentație și agricultură, autor a unor documentare interesante despre mâncare, participant chiar la cunoscutul film ”Food, Inc.”, jurnalistul Michael Pollan încearcă să descrifeze în acest tom masiv (aproape 600 de pagini) felul în care mâncarea noastră zilnică se transformă de la resursă naturală la ceea ce ajunge în farfuria noastră, un produs complet schimbat, de cele mai multe ori. Cu toate că, în unele părți, abundă în detalii tehnice sau în explicații savante împrumutate din cărțile sau revistele genului, volumul lui Pollan nu este greoi și se citește cu încântare de către cei care sunt pasionați de mâncare (de calitate sau nu), așa cum o mărturisește chiar autorul în Introducere: (mai mult…)

O istorie a Cenaclului de Luni, de Daniel Puia-Dumitrescu

”O istorie a Cenaclului de Luni”, de Daniel Puia-Dumitrescu Editura Cartea Românească, Colecția „Critică și Istorie Literară”, București, 2015 Doctor în filologie (noiembrie 2013), Daniel Puia-Dumitrescu dorește prin lucrarea O istorie a Cenaclului de Luni să redea povestea cublului literar ce a reprezentat nucleul generației ’80, atât din perspectiva membrilor cenaclului, dar și din prisma analizei arhivelor Securității, respectiv a articolelor din presa vremii. Și chiar dacă nu este o lucrare exhaustivă, din cauza unor motive ce nu țin de autor, lucrarea reprezintă una dintre cele mai complete studii dedicate unei etape importante din istoria literaturii românești. În acest sens, Andrei Bodiu (1965-2014) afirmă: (mai mult…)

Generatia ’27 între Holocaust și Gulag. Mircea Eliade și Klaus Mann despre generația tînară, de Marta Petreu

”Generatia '27 între Holocaust și Gulag. Mircea Eliade și Klaus Mann despre generația tînară”, de Marta Petreu Editura Polirom, Colecția Eseu, Iași, 2016 Pe coperta cartii Martei Petreu, aparuta in colectia 'Eseu' a Editurii Polirom în 2016, sunt grupate cateva fotografii de epoca ale unor tineri. Sunt cativa dintre cei mai remarcabili intelectuali romani ai secolului 20 si ei ne privesc din acel tunel al timpului vechi de noua decenii cu priviri tipice oricarei generatii rebele: unii romantic, altii sever, cu speranta si cu disperare, cu precautie, dar si cu fixatie hipnotizanta. Pare a fi o colectie de fotografii ale unor tineri cam de aceeasi varsta care ar fi putut fi adunata cam in orice moment al ultimului secol. Sunt membri a inca unei generatii de tineri care se raporteaza cu scepticism si neincredere la sistemul in care traiesc, vor sa-l schimbe sau cel putin sa isi gaseasca locul in el. Nu este vorba insa despre o generatie oarecare, ci despre una care a inclus cateva dintre personalitatile determinante ale curentelor si directiilor principale ale culturii si gandirii romanesti din prima jumatate a secolului 20. Maturizandu-se in deceniul care a urmat Marii Uniri din 1918, aceasta generatie (a carei nume a fost mentionat initial de Eliade si de mentorul multora dintre ei, Nae Ionescu, dupa anul publicarii primelor scrieri semnificative) a fost prima care nu a mai avut o mareata sarcina politica de indeplinit si care a avut oportunitatea de a se concentra spre o cauza in principal culturala. Cel putin la inceputurile drumurilor ei. (mai mult…)