Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Articolele publicate in categoria ‘Eseuri’

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (2 votes cast)

Bushido – Codul Samurailor, de Inazo Nitobé

Articol publicat de Alexandru pe 27 Decembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

”Bushido – Codul Samurailor”, de Inazo Nitobé

Editura Herald, Colecția Scrieri inițiatice, București, 2016
Traducere de Constant Georgescu

În Japonia, ca și în Europa, apariția feudalismului a așezat clasa luptătorilor pe treapta cea mai înaltă a ierarhiei sociale a vremii. Acești luptători, cunoscuți drept „bushi” sau „samurai”, se asemănau la nivel superficial cu cavalerii europeni, în sensul că ambele caste puneau mare preț pe relația stăpân – slujitor. Totuși, dacă în cazul cavalerilor era vorba, de cele mai multe ori, despre o relație de supunere stabilită contractual, loialitatea samurailor era animată de sentimente mult mai adânci. Legile nescrise pe care le urmau aceștia, grupate mai târziu sub numele de Bushido, nu reglementau doar conduita în luptă și societate, ci urmăreau, de fapt, un întreg mod de viață. Citeste continuarea »

Cypherpunks. Libertatea si viitorul internetului

Articol publicat de Dan pe 20 Decembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

”Cypherpunks. Libertatea si viitorul internetului”, de Julian Assange, Jacob Appelbaum, Andy Muller-Maghun, Jeremie Zimmermann

Editura Litera, Colecția Polis, București, 2016
Traducere de Vladimir Lazurca

Editura Litera publica acum, in 2016, in colectia Polis o traducere (semnata de Vladimir Lazurca) a cartii scrise in 2012 de Julian Assange si trei dintre colegii sai, avand ca tema ‘Libertatea si viitorul internetului’. (Respect ortografia traducerii care sistematic foloseste miniscula pentru ‘internet’ desi se refera pe tot parcursul cartii la Internetul cu majuscula, adica la reteaua globala Internet.)

Julian Assange, fondatorul (in 2006) si editorul sef al site-ului WikiLeaks, este o personalitate controversata. Pentru unii, este un erou al libertatii de exprimare. Pentru altii, este un infractor periculos care a expus secrete care nu ii apartineau si care a pus in pericol serviciile de informatii si de securitate care lupta impotriva teroristilor si infractorilor. De peste patru ani, s-a refugiat in Ambasada Ecuadorului din Londra, de unde nu a iesit, fiind obiectul unui proces de extradare spre Suedia pentru acuzatii penale care nu au legatura (cel putin in aparenta) cu activitatile sale publicistice. Depinzand de cine exprima punctele de vedere, WikiLeaks este un bastion al libertatii presei sau un pericol public la scara globala. Citeste continuarea »

Misterul regelui. Despre scris, de Stephen King

Articol publicat de Jovi pe 16 Decembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

”Misterul regelui. Despre scris”, de Stephen King

Editura Nemira, Ediția a II-a revizuită, București, 2016
Traducere din limba engleză de Mircea Pricăjan

S-au scris atâtea cărți despre scris, încât ne-am putea întreba de ce mai este nevoie de încă una. Primul argument ar fi acela că majoritatea cărților scrise cu privire la acest subiect sunt realizate de scriitori ajunși în postura de clasici (cum ar fi, de exemplu, Orhan Pamuk sau Gabriel García Márquez) sau de teoreticieni ai literaturii. De ce nu ar scrie despre acest subiect și autorii cu mare priză la public, autorii așa-zis comerciali? Iar succesul lui Stephen King nu poate fi tăgăduit. În al doilea rând, câteva din ideile de la care a plecat King sunt precizate în (prima) prefață, considerând că niciunul dintre scriitorii de succes nu este consultat cu privire la tehnica limbajului, ci doar cu privire la bani sau la succesul în sine: Citeste continuarea »

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

627x0”Aștept să crăpi (de astăzi, în prime time)”, de Radu Paraschivescu

Editura Humanitas, București, 2016

Radu Paraschivescu este un observator atent al vieții publice din România, cu lucrurile bune și rele ale acesteia, iar o parte din eforturile sale se văd fie numai dacă citim acea serie incredibilă de perle ale personalităților ce ne tranzitează mass-media. Volumul pe care vi-l prezint astăzi, cel mai recent al scriitorului român, „Aștept să crăpi (de astăzi, în prime time)”, este o sinteză binevenită a observațiilor sale, pentru că cele cinci proze scurte par împrumutate chiar din pastilele sale, culese de la politicieni și vedete media, dar dezvoltate astfel încât să înțelegem mai bine cât de amară ne este viața și care sunt câteva dintre caracteristicile reale ale celor care împânzesc ecranele televizoarelor. Citeste continuarea »

Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului, de Peter L. Bernstein

Articol publicat de Alexandru pe 11 Octombrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

impotriva-zeilor”Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului”, de Peter L. Bernstein

Editura Humanitas, București, 2014, 396p.

Încă din antichitate și până spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, când Iluminismul își atingea apogeul, previziunile au avut, mai degrabă, un caracter defensiv. Prin intermediul lor, oamenii căutau să se ferească de posibilele evenimente nefaste, încercând, în vechime, să evite mânia zeilor și, mai apoi, natura imprevizibilă. Totodată, oamenii căutau să înțeleagă lumea: aplecarea lor spre cunoaștere, manifestată de-a lungul veacurilor, a produs trecerea de la consultarea oracolelor în privința evenimentelor viitoare la calcularea șanselor ca acestea să aibă loc. Totuși, această continuă căutare s-a aflat, până spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, sub patronajul metafizicului, a cărui pregnanță a pălit, treptat, de-a lungul istoriei. Citeste continuarea »

România vertebrată, de Radu Vancu

Articol publicat de Jovi pe 27 Septembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)

romania-vertebrata”România vertebrată”, de Radu Vancu

Editura Adenium, Colecția Headline, Iași, 2016

De cele mai multe ori, cărțile care conțin culegeri de articole publicate de-a lungul timpului (indiferent că este vorba de recenzii, de articole politice sau de eseuri) nu mă atrag. Articolele publicate în presă îmbătrânesc parcă repede și sensul lor inițial, acela de a oferi o informație relevantă la un moment dat, se pierde destul de rapid și nu rezistă timpului. Altfel parcă privesc cărțile alcătuite din articole care, precum aceasta, sunt mereu actuale, pentru că tarele descrise apar la intervale regulate de timp, actorii par a fi mereu aceiași, iar sensul celor spuse îmi confirmă propriile idei și principii asupra unor lucruri. Iar Radu Vancu tocmai asta face, îmi confirmă ideile pe care mi le-am format de-a lungul timpului despre politica și societatea românească. Citeste continuarea »

Cum să citești un romancier, de John Freeman

Articol publicat de Alartes pe 29 August 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)

cum-sa-citesti-un-romancier_1_fullsize”Cum să citești un romancier”, de John Freeman

Editura Vellant, București, 2015
Traducere din engleză și note de Anca Bărbulescu

Volumul “Cum să citești un romancier” cuprinde între coperțile sale nu mai puțin de 55 de portrete ale unor scriitori contemporani. Ceea ce se degajă din lectura acestor portrete este, înainte de orice altceva, diversitatea profilurilor marilor romancieri.

Pur și simplu nu poate fi realizat un portret-robot al scriitorului de anvergură. Unii au ajuns romancieri din pură întâmplare, alții și-au construit cariera pas cu pas. Unii au avut norocul să aibă un success fulgerător chiar de la bebutul lor literar, la alții gloria a venit mult mai târziu. Unii scriu greu, revenind mereu asupra textului, în timp ce la alții acesta curge din prima. În fine, unii își planifică romanele în cel mai mic detaliu de la bun început, iar alții se lasă purtați de intriga cărții pe măsură ce aceasta avansează. Citeste continuarea »

DEX-ul și sexul. Carte de joc, de Radu Pavel Gheo

Articol publicat de Jovi pe 26 August 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Dexul si sexul”DEX-ul și sexul. Carte de joc”, de Radu Pavel Gheo

Editura Polirom, Colecția Eseuri & confesiuni, București, 2016
Ediția a II-a, revizuită și binișor adăugită

Moto: „Cred că îmbătrânesc. Cred că exagerez. Dar mai cred și că de o vreme încoace se întâmplă ceva cu noi. Acum vreo douăzeci-treizeci de ani visam la nave spațiale cu care să cucerim galaxiile. Visam să eradicăm foametea de pe glob și să împădurim Sahara. Azi ne încântă ultimul model de telefon celular, laptopurile subțiri și aplicațiile care ne spun dacă ne-am asortat bine hainele, pantofii cu senzori și cipuri sau mai știu eu ce altă izvoditură a creativității umane. Lucruri utile, lucruri menite să-ți ușureze viața. Așa ni se zice. Dar și o grămadă de lucruri pe care eu, mai retrogad din fire, le găsesc nu doar excesive, ci și obositoare.” (pag. 284)

I-am mai citit cărțile lui Radu Pavel Gheo, iar articolele sale din Suplimentul de cultură sunt printre primele care mă atrag din această revistă, împreună cu cele ale lui Florin Lăzărescu. ”DEX-ul și sexul”, cartea de joc pe care vi-o prezint astăzi, este la ediția a doua, revizuită și ”binișor adăugită”, prin actualizarea articolelor din primele două capitole și prin adăugarea unui capitol nou, intitulat ”Plexul (porția de umplutură)”, care cuprinde articole mai noi, dar cu aproximativ aceeași tematică. Așadar, este o colecție de articole publicate de-a lungul timpului în reviste culturale, în care se desfășoară simțul realității și ironiei propriu lui scriitorului timișorean, un observator fin al întregului spectru al realității românești. Citeste continuarea »

Cu ochii-n 3,14. O antologie Dilema Veche

Articol publicat de Jovi pe 20 Iulie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

cu ochii in 3,14”Cu ochii-n 3,14. O antologie Dilema Veche”, alcătuită de Ana Maria Sandu

Editura Humanitas, București, 2016
Cu ilustrații de Dan Stanciu

Moto: ”În noaptea Învierii, de prin taxiuri: ”354, Cristos a-nviat!, Giulești 56”. La care replica a venit prompt: ”Săru mâna! Adevărat a-nviat!, în cinci minute”. (S.G., pag. 196)

”Cu ochii-n 3,14” este prima rubrică pe care o citesc când cumpăr Dilema veche, iar antologia celor mai simpatice pastile din această rubrică, apărută de curând la Editura Humanitas, este cartea perfectă pe care o poți citi în vacanță, relaxat, pe o plajă sau undeva sus în munți, într-un luminiș. Pe mine m-a însoțit la mare și m-am amuzat atât de mult, m-am mirat sau am izbucnit în râs deseori încât am fost nevoit să citesc prietenilor cele mai năstrușnice pastile cu care m-am delectat, mirați la rândul lor de zâmbetele și hohotele mele dese. Citeste continuarea »

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium