Din psihologia poporului român, de Dumitru Drăghicescu



( 3 )
 • Cum sunt românii? Ideologia de masă a defectului | Elena Dragomir

  […] În lucrarea sa fundamentală Din psihologia poporului român, publicată pentru prima dată în 1907, Dumitru Drăghicescu spunea la rândul său că o caractersitică pronunţată a „sufletului românului” este „pasivitatea, rezistenţa defensivă, resemnată, pasivă, supusă, înfrântă, lipsa de energie ofensivă”, pe care el o punea pe seama istoriei pe care a fost nevoit să o înfrunte poporul român[7]. Lucrarea a fost, de asemenea, republicată după 1989, iar astăzi sunt încă unii care consideră se pare că descrie nişte „stereotipuri naţionale [care] nu sunt fictive, ci pleacă de la o realitate”. […]

  Răspunde
 • Fkorin Gabauceanu

  Ceea ce numim noi „poporul roman” nu a fost si nu este (sper) „pasiv, resemnat, supus, infrant”, la fel cum nu este nici „protocronist” sau locuitor al „leaganului civilizatiei, buricul pamantului – 0MBELICO DEL MONDO”. Definitiile se dau prin genul proxim (natie) si diferenta specifica (locatie, limba, traditii). Faptul ca se vorbeste ROMANESTE pe tot teritoriul actual al tarii si in Basarabia, Banatul romanesc din Sarbia si in Cadrilaterul acum bulgaresc arata influenta unei civilizatii. Cum si de unde?

  Răspunde
 • mike

  Parerea mea este ca, actualmente, romanii au fost lipsiti de forta premeditat! 5 milioane de romani au parasit Romania iar acasa au ramas copii si batrani! Cine si cum ati vrea sa se revolte impotriva actualilor conducatori? O mica reusita a fost tot „inititiva” diasporei cand s-a revoltat si l-a scos presednte pe Iohannis!Degeaba! Neocomunistii sunt tari pentru ca primesc sprijin real de la est!

  Răspunde

LASĂ UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *