Carti politice

Revoluție, de Emmanuel Macron

Revoluție, de Emmanuel Macron Editura Trei,  București, 2017 În românește de Doru Mareș Mai întâi despre autor: în 2016, la 38 și ceva de ani, înființa mișcarea „En Marche” și în același an își scria cartea. La 39 și ceva a câștigat alegerile, devenind pentru măcar 5 ani președintele Franței. Zilele trecute, în decembrie 2017, și-a sărbătorit cei 40 de ani neîmpliniți în castelul regal Chambord, de pe valea Loarei. Nu se poate spune că nu s-a mișcat repede. (mai mult…)

Statele Unite și Noua Ordine Mondială, o dezbatere între Olavo de Carvalho și Aleksandr Dughin

Statele Unite și Noua Ordine Mondială, o dezbatere între Olavo de Carvalho și Aleksandr Dughin Editura Humanitas, București, 2016 Traducere din portugheză de Simina Popa și Cristina Nițu Introduceri de Giuliano Morais și Ricardo Almeida Moderatorii  Giuliano Morais și Ricardo Almeida vin cu ideea de a facilita o dezbatere cu privire la noțiunea de Noua Ordine Mondială. Pornind de la întrebarea: care sunt factorii și actorii istorici, politici, ideologici și economici care definesc în prezent dinamica și configurația puterii în lume și care este poziția Statelor Unite ale Amerciii în ceea ce se numește Noua Ordine Mondială?, moderatorii îi aleg pe Olavo de Carvalho și pe Aleksandr Dughin, două personalități care nu se pot afla în paradigma dezbaterii (cel puțin aceasta este părerea profesorului de origine braziliană, de Carvalho), din cauza lipsei unei simetrii opuse între cei doi adversari din punct de vedere al convingerilor lor, dar și din cauza lipsei unei simetrii în ceea ce privește statutul lor socio-profesional. (mai mult…)

Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa, de George Friedman

”Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa”, de George Friedman Editura Litera, București, 2016 Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu George Friedman posedă o înțelegere cu totul remarcabilă – prin adâncime și subtilitate – a tensiunilor geopolitice care persistă în Europa. Previziunile despre viitorul acesteia pe care ni le oferă în „Puncte de presiune” se bazează pe o analiză lucidă și nuanțată, dar totuși ușor de urmărit, a unei jumătăți de mileniu de evoluții complexe care au marcat devenirea bătrânului continent. (mai mult…)

Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere, de Garry Kasparov

”Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere”, de Garry Kasparov Editura Litera, București, 2016 Traducere din limba engleză de Gabriel Tudor Copilul teribil al șahului din anii ’80 a scris această carte în maniera spectaculoasă în care devenea la 22 de ani cel mai tânăr campion mondial din istoria sportului minții: atacând frontal și în viteză. În meciul de acum, adversarul său este unul extrem de puternic, care acționează cu mult sânge rece pe tabla de șah a geopoliticii: Vladimir Putin. Iar miza este cu adevărat uriașă… (mai mult…)

Naționalismul: identitatea etnoculturală și proiectul elitelor, de Dragoș Dragoman

”Naționalismul: identitatea etnoculturală și proiectul elitelor”, de Dragoș Dragoman Editura Adenium, Iași, 2014 Colecția Colloquium coordonată de Daniel Șandru Licențiat în științe politice (Universitatea din București) și doctor în sociologie (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), Dragoș Dragoman este actualmente lector la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Cartea de față este un util instrument de introducere în lumea naționalismului, autorul prezentând originile curentului, precum și modalitățile diferite de interpretare, care împart istoricii și sociologii în două mari categorii – primordialiști și instrumentaliști. Apoi, autorul ne introduce în lumea etnosimbolismului, perspectiva de interpretare susținută de către Anthony D. Smith (specialist în naționalism și etnicitate; Profesor Emeritus la London School of Economics. Este considerat a fi unul dintre fondatorii studiilor interdisciplinare pe probleme de naționalism) și Daniele Conversi (fost student al lui Anthony D. Smith). Nu în ultimul rând, eseul de față urmărește legătura dintre naționalism și democrație, cu  precădere modalitățile pe care democrația le-a utilizat pentru reprezentarea și susținerea grupurilor etnice. (mai mult…)

The Only Game in Town: Central Banks, Instability, and Avoiding the Next Collapse, de Mohamed A. El-Erian

”The Only Game in Town: Central Banks, Instability, and Avoiding the Next Collapse”, de Mohamed A. El-Erian Unicul joc din oraș. Bănci centrale, instabilitate și evitarea următorului colaps Editura Yale University Press, 2016 “Unicul joc din oraș” este o carte cu adevărat captivantă, pe care cei care vor să înțeleagă ce se întâmplă cu economia globală nu ar trebui să o rateze. Autorul este Mohamed El-Erian, unul dintre cei mai influenți gânditori în domeniul economic, care conduce în prezent Consiliul pentru Dezvoltare Globală al președintelui Obama, dar publică și editoriale în Financial Times. (mai mult…)

Țara cu un singur gras, de Adelin Petrișor

Țara cu un singur gras, de Adelin Petrișor Editura Polirom, Colecția Ego.Publicistică, Iași, 2013 Prefata de Emil Hurezeanu. Cu 16 fotografii din Coreea de Nord Adelin Petrişor este unul dintre cei mai curajoşi şi inspiraţi reporteri români de după 1989. Este inutil de menţionat numele teatrelor de lupta de unde a transmis. Un mare reporter se bate să facă mari reportaje, lăsând micilor reporteri şansa călduţa de a relata despre violuri, accidente de maşină sau nunţi de vipuri de mucava. După nenumărate încercări, marele reporter român a reuşit să pătrundă, împreuna cu cameramanul de la TVR, Cătălin Popescu (zis Grasu`), în cea mai izolată ţară din lume, Republica Populară Democratică Coreeană (Coreea de Nord). Probabil că niciunde în lume diferenţa dintre rezultatele celor două sisteme care s-au ciocnit în secolul trecut, nu este mai frapantă ca în peninsula coreeană : un Nord muritor de foame, care a aplicat cu stricteţe comunismul în esenţa sa cea mai dură, stalinistă şi un Sud printre primele zece economii ale lumii, dinamic, capitalist. Ambele ţări au plecat din acelaşi punct-colonialismul dur al Japoniei şi distrugerile războiului care le-a şi despărţit (1950-53). (mai mult…)

Întuneric la amiază, de Arthur Koestler

”Întuneric la amiază”, de Arthur Koestler Editura Humanitas Fiction, Colecția ”Cartea de pe noptieră”, București, 2008 Traducere de Sanda Aronescu Pentru a vedea cum arată chitul, mai întâi trebuie să fii înghiţit (sau să te fi lăsat) de el şi, în al doilea rând, cu ceva noroc şi voinţă, trebuie să fi scuipat de el pentru a-l putea descrie cu exactitate. Ceea ce a fost cazul (şi) cu Arthur Koestler. Volumul Întuneric la amiază rămâne o lectură fundamentală, obligatorie, pentru înţelegerea fenomenului comunist, a esenţei sale criminale (pot bombănii unii cât vor, acesta este adevărul), a grotescului absurd care a caracterizat funcţionarea lui, aceasta fiind la ani lumină faţă de imaginile idilice ale tovarăsilor de drum. Personajul principal al cărţii este un înalt demnitar al regimului, Rubaşov, care începuse să calce strâmb, să aibă alte opinii decât cele ale Numărului 1 (adica ale lui Stalin). Rubaşov nu este arestat doar pentru aceste erezii, ci pentru că reprezenta vechea garda pe care Stalin a lichidat-o aproape în întregime de-a lungul celor trei mari procese de la Moscova. (mai mult…)

Armele secrete ale CIA, de Gordon Thomas

Armele secrete ale CIA – Tortura, manipulare si arme chimice, de Gordon Thomas Editura Litera, Bucuresti, 2010 Traducere din limba franceza de Aurelia Ulici Urmaresc cu interes aparitiile in zilele de luni ale Saptamanii Financiare – pentru a ma bucura de cate un nou Bestseller International oferit impreuna cu paginile publicatiei. Armele secrete ale CIA – cumparata in 18 ianuarie este o carte grea, cutremuratoare, pe care a trebuit sa o lecturez in doze mici, suportabile pentru mintea intens bombardata cu un gen de informatie care s-a cerut citita, recitita si  integrata in harta generala a cunostintelor istorice, politice, economice si medicale pe care le-am acumulat dealungul anilor. (mai mult…)