Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Șoricelul de bibliotecă

”Șoricelul de bibliotecă. Jurnal de lectură pentru copii”, de Potter Style
Editura Paralela 45, Pitești, 2017
Traducere de Mihaela Pogonici

Se spune deseori că nu se mai citește suficient pe la noi prin țară și parțial acest lucru este adevărat. Spre deosebire de acum câțiva ani, când în mijloacele de transport în comun (tren, metrou, autobuz), foarte mulți țineau în mână și citeau o carte, acum ponderea însemnată o dețin smartphone-urile. Care, în 99% din cazuri, nu sunt utilizate pentru a citi o carte, ci pentru social media. Pentru copii, tabletele și telefoanele au întâietate acum chiar în fața ieșitului la joacă în aer liber, d-apăi în fața cărților. Cu toate acestea, se citește îndeajuns de mult, cărțile pentru copii și nu numai apar pe bandă rulantă, iar impresia este că influența culturală crește în rândul tinerilor, stimulată și încurajată de cei apropiați.

În acest context, un jurnal precum cel de față poate încuraja, prin sistematizare, plăcerea lecturii. Copiii sunt atrași de lucrări pe care le pot face singuri, precum clasamentele, completările de spații goale, țeluri și concursuri pe anumite teme (cum ar fi ”citește 50 de pagini pe zi pentru a primi ceva”), așa că se vor simți atrași și de ”șoricelul de bibliotecă”, personaj care ar putea deveni chiar copilul care citește. E drept, la o vârstă mai mare, dar până și eu am ținut astfel de jurnale de lectură, agende umplute cu cărți citite și impresii de lectură, repertoare pline de cărți deținute, împrumutate sau citite, care m-au ajutat mai târziu și m-au transformat treptat într-un cititor pasionat și organizat (deși acum locul agendelor a fost luat de rețelele de socializare precum Facebook și Goodreads).

Așadar, volumul apărut la Editura Paralela 45 nu este o carte pentru copii propriu-zisă, ci este, așa cum îi spune și subtitlul, un jurnal în care copiii (din ciclul primar, în primul rând) își notează impresiile despre cărțile citite, numărul și titlul lor, personajele principale sau cuvintele noi (într-o secțiune specială – ”Vocabular”). Cititorii mici pot să dea și note cărților citite (iar o controversă, nu?), iar sarcina lor este să hrănească un șoricel de bibliotecă, prin cărți, acesta ajungând din ce în ce mai fericit.

Cartea este structurată simplu, cu pagina din stânga cu impresii, cuvinte noi, jocuri și recomandări și cu pagina din dreapta unde se scriu detalii, note, păreri despre ultima carte citită. La final, volumul conține câteva recomandări de cărți pentru copii de la Editura Paralela 45. Pot spune cu sinceritate că jurnalul poate fi un instrument de lucru util pentru structurarea lecturilor copiilor voștri.

Nu pot încheia decât cu cuvintele care încheie și volumul, aparținând lui Mihai Eminescu:

”Citește! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imaginații.”

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (13 – 19 iunie 2016)

Jovi Ene

„Legenda mării”. O nouă aventură a lui Gusti cu monștrii săi tare… năzbâtioși

Corina Moisei-Dabija

Tristeţile unui american, de Siri Hustvedt

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult