Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (3 votes cast)

raspunsuri_la_toate_intrebarile_copiilor”Răspunsuri la toate întrebările copiilor”, de Sophie de Menthon și Alexia Delrieu

Editura Corint Junior, București, 2016
Traducere și adaptare din limba franceză: Teodora Nicolau
Ilustrații de alice Charbin, Henri Fellner și Clotilde Perrin

Aceasta este cartea care l-a însoțit pe băiatul meu în vacanța din Grecia și, cum drumul a fost făcut cu mașina, în multe ore, aceasta este cartea care a însoțit întreaga familie în concediu. Băiatul ne-a citit aproape în fiecare oră câteva pagini și așa am ajuns să apreciez cartea, pentru că erau, în primul rând, lucruri pe care nu le știam nici noi, adulții, iar în al doilea rând, multe dintre acestea, chiar cunoscute, erau explicate pe înțelesul copilului, în multe cazuri într-un fel în care noi nu am fi putut-o face. De altfel, pe copertă tronează un adevăr pertinent: ”Lumea de astăzi explicată celor mici”.

De data aceasta, nu vorbim despre subiecte simple: nu găsim prea multe amănunte despre alfabet sau despre animale, despre științele naturii sau viața de zi cu zi, ci cartea tratează subiecte importante, pe care le găsim pe toate drumurile, dar care sunt esențiale vieții de zi cu zi. O simplă trecere în revistă a capitolelor mari vă poate oferi o idee despre acestea: Europa, Politica, Justiția, Poliția, Armata, Pericole!, Banii, Firma, Publicitatea, Supermarketul, Frumusețea. Fiecare capitol de acest gen are imagini sugestive, informații inedite de genul ”Știai că?” și multe întrebări, la care se oferă răspunsuri pe înțelesul celor mici.

raspunsuri-la-toate-intrebarile-copiilor-lumea-de-astazi-explicata-celor-mici_5_fullsize

Să deschidem cartea întâmplător, la o pagină, și să vă aduc un exemplu despre felul în care este aceasta construită:

De ce este periculos să fii gras?

Nu este bine pentru sănătate. Când cineva este prea gras, are prea multe grăsimi în sânge, iar acest lucru provoacă boli. Gras = prea greu! Nu prea mai avem viteză la alergat, nu mai suntem așa buni la sport etc. Pentru a slăbi, trebuie să ținem un regim: să nu mai mâncăm alimente care îngrașă (bomboane, cartofi prăjiți), să avem o alimentație echilibrată (mai multe legume, mai multe fructe și mai puțin zahăr, sare, grăsimi) și, de asemenea… să facem mai mult sport și să ne uităm mai puțin la televizor! Atenție, dacă nu este bine pentru sănătate să fii prea gras, nu este bine să fii nici prea slab, deoarece corpul are nevoie de o alimentație echilibrată pentru a se dezvolta și funcționa cum trebuie…”

Precum se vede, informație simplă și concisă. Dar dacă exemplul meu aleatoriu nu este concludent, pot să vă spun că în această carte se găsesc de toate, de la informații privind Moș Crăciun până la plata în euro, de la judecători până la politicieni, de la droguri până la scutirile medicale, de la meserii până la ce înseamnă produse ”bio”.

Stilul este accesibil, cartea este însoțită de ilustrații amuzante și poate fi recomandată, cu siguranță, oricărui copil de peste 7 ani (până pe la 14, deși am găsit lucruri interesante și inedite inclusiv pentru adulți). Este un alt fel de enciclopedie, cea care stârnește interesul și care antrenează spiritul și mintea copiilor.

Puteți cumpăra cartea: Editura Corint/Libris.ro/Elefant.ro.

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium