Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

historium”Historium”

Editura Humanitas, București, 2016
Ilustrații de Richard Wilkinson
Text de Jo Nelson
Traducere din engleză de Marieva Ionescu

De curând, la Editura Humanitas, au apărut trei cărți-album, trei atlase, ”trei cărți minunate pentru copii și părinți deopotrivă”: Historium, Animalium și Hărți. Le-am răsfoit pe toate trei, dar am citit-o integral doar pe prima dintre acestea, Historium, despre care pot spune că este o splendoare, mai ales pentru pasionații de istorie.

Albumul este construit pe principiul muzeului, astfel încât, pe copertă, apare inscripția ”Bun venit la muzeu/Intrarea liberă”, capitolele (structurate pe marile zone geografice ale dezvoltării societății-Africa, America, Asia, Europa, Orientul Mijlociu, Oceania) sunt intitulate Galerii, iar în cadrul acestora toate obiectele descrise și ilustrate sunt așezate precum niște exponate în marile muzee arheologice. Muzeul nu se axează numai pe istoria antică, deși aceasta este predominantă, iar obiectele sunt foarte diverse, plecând de la un topor de mână de 700.000-1.000.000 vechime până la artă polineziană, aztecă sau africană din sec. 16-18.

În cadrul fiecărei galerii-capitol, se regăsesc civilizațiile predominante din punct de vedere istoric și apoi aceasta este prezentată succint, cu cele mai importante repere istorice. De exemplu, în cadrul Galeriei 2-America, principalele structuri civilizatoare descrise au fost: Olmecii, Civilizația mayașă, Aztecii, Cultura Hopewell, Indienii pueblo.

historium_book12

Principalele informații din carte sunt prezentate însă în descrierea descoperirilor arheologice pentru fiecare civilizație, explicate amănunțit și foarte concret, pe înțelesul tuturor. Fiecare obiect prezentat (și ilustrat elocvent) este descris în amănunt, dar și cu referire la rolul lor în epocă, la origine și la implicațiile de ordin istoric. Să vă dau un exemplu despre aceste informații, deschizând cartea la întâmplare și ajungând la descrierea unei fresce din Pompeii:

”Femeile romane trebuiau să fie soții și mame devotate și aveau foarte puțină putere politică și socială. Totuși, unele femei foarte bogate primeau o educație aleasă și reușeau să exercite o mare influență politică. Această pictură murală este portretul unei tinere ținând un stylus (instrument cu care se scria pe ceară moale) la gură și un polyptych (un fel de carte din tăblițe cerate) în mâna stângă. În Roma antică, învățarea scrisului era un simbol al statutului social.”

Să spunem ceva și despre ilustrații: deși eu sunt adeptul imaginilor originale, ale celor din muzee, situri arheologice sau colecții private, cele din acest album sunt foarte potrivite pentru ceea ce îți propune. Richard Wilkinson a reușit un lucru splendid, surprinzând toate informațiile și amănuntele de pe originale, ilustrațiile fiind realizate în peniță și cerneală și colorate digital.

”Historium” este un album pe care merită să-l aveți în bibliotecă, alături de celelalte două din serie (Hărți și Animalium), fiind potrivit atât pentru adulții pasionați de istorie sau de călătorii, cât și pentru copiii de vârstă școală, întrucât conține o serie de informații foarte interesante despre istoria antică și medivală.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro/Elefant.ro.

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium