Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Cărţi pentru copii: Enciclopedia copilului deştept

Articol publicat de Jovi pe 26 Mai 2013
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (7 votes cast)

enciclopedia copilului destept“Enciclopedia copilului deştept”

Autori: Clive Gifford, Daniel Gilpin, Conrad Mason, Helen Varley şi Cynthia O’Brien
Editura Litera, Bucureşti, 2011

Poate în viaţa fiecărui copil din ziua de azi, există un moment în care cei din jurul său, părinţii, rudele sau prietenii, cunoştinţele întâmplătoare îl apreciază că este deştept, isteţ sau chiar un mic geniu. Mai devreme sau mai târziu, s-a spus asta şi despre copilul meu, deşi nu am fost mereu de acord cu aceste categorisiri. Cu toate acestea, pentru antrenarea minţii, pentru dezvoltarea culturii generale, este nevoie de instrumente specifice, pe lângă cele învăţate în familie, la televizor sau în natură. Un asemenea instrument este cartea, iar astăzi am ales să vă prezent tocmai una care are legătură mare cu subiectul de mai sus: “Enciclopedia copilului deştept”, ce are pe copertă şi un subtitlu încurajator, “cu 2000 de întrebări şi răspunsuri ca să îţi antrenezi mintea.”

Ce găsim în această carte? În primul rând, ea este structurată pe mai multe capitole importante: Natură, Geografie, Ştiinţă şi invenţii, Istorie, Sport şi artă,  fiecare dintre acestea cu multe-multe subdiviziuni. În al doilea rând, avem întrebările: înainte de fiecare subdiviziune, există o listă de întrebări, grupate pe trei niveluri de dificultate: nivelul 1  – uşoare, nivelul 2 – mai grele şi nivelul 3 – dificile. Copilul dvs., dar şi adulţii, pot încerca să răspundă la aceste întrebări (iar pentru un copil de 7 ani, ca al meu, nivelul 1 este destul de simplu şi, dacă nu ştie răspunsul exact, poate răspunde intuitiv), iar dacă nu reuşesc, pot citi cu atenţie textul de pe următoarele două pagini şi pot găsi astfel răspunsul.

33739_63379

Şi avem de toate: ce sunt furnicile şi ce au fost dinozaurii, care sunt vieţuitoarele mării şi mamiferele marine, care sunt speciile de animale care dispar în ritm alarmant şi unde trăiesc ele (Natură); care sunt minunile naturii, cum este viaţa la Poli, care sunt continentele lumii şi amănunte despre fiecare din acestea, care sunt cele mai faimoase oraşe din lume (Geografie); ce reprezintă explorarea spaţiului, din ce este alcătuit Sistemul nostru Solar, informaţii interesante despre vulcani şi cutremure, despre minerale şi roci, care sunt cele mai folositoare invenţii din gospodărie, totul despre Luna, Soare, constelaţii, maşini sau corpul uman (Ştiinţă şi invenţii); pe rând, informaţii despre Egiptul antic, Grecia Antică, Colloseum, Renaşterea, trecând prin zei şi zeiţe, războiul în Grecia sau în Imperiul Roman, ajungând până la Marile Descoperiri Geografice şi Primul Război Mondial (Istorie); despre Olimpiada de Vară, ce înseamnă un sport cu adevărat (exemplificând cu gimnastică, fotbal, baschet sau arte marţială) şi ce înseamnă, pe înţelesul copiilor, arta (Sport şi artă).

33739_63382

Cartea este bogat ilustrată şi plină de informaţii utile (în 320 de pagini, format mare), o carte de teste diferită de orice am văzut până acum, “Enciclopedia copilului deştept” oferind o nouă provocare a minţii de tip întrebare şi răspuns. Şi, putem încheia cu câteva dintre cuvintele de pe coperta a patra: “Dovedeşte că eşti un copil deştept!”

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Litera.

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium