Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Insu-Pu. Insula copiilor pierduți, de Mira Lobe

”Insu-Pu. Insula copiilor pierduți”, de Mira Lobe Editura Paralela 45, Pitești, 2017 Ediție revizuită de Claudia Lobe Traducere din limba germană de Monica Grigore Așa cum îi spune și numele, ”Insula copiilor pierduți” are în centrul său o insulă, pe care naufragiază niște copii, plecați din țara natală, Urbia, surprinsă de un război feroce, spre țara neutră Terrania, acolo unde domnește un președințe de treabă, care îi face (aproape) toate poftele nepotului preferat, Michael. După ce un copil din Urbia, Stefan Morin, trimite o scrisoare președintelui Terraniei, prin care îl roagă să îi accepte pe copii în țara sa pașnică, iar Michael descoperă scrisoarea aruncată la gunoi, se ajunge la un acord și câteva nave pline de copii din diferite categorii sociale pornesc spre țara mult-visată, în care pot să doarmă fără să se teamă. Numai că nu totul este atât de simplu, furtunile au existat mereu pe mare, iar minele de război ating una din nave: (mai mult…)

Cărți pentru copii: ”Hoțul de cuvinte”, de Hans Joachim Schädlich

”Hoțul de cuvinte”, de Hans Joachim Schädlich Editura Paralela 45, Pitești, 2017 Ilustrații de Amelie Glienke Traducere din limba germană de Monica Grigore Paul este un băiat nici ”deosebit de silitor, dar nici deosebit de leneș”. Este un elev mediu, mediocru am putea spune dacă acest cuvânt nu și-ar fi schimbat oarecum sensul, dar are o imaginație bogată și visează mult ori de câte ori merge în drumul spre școală. Poate spre beneficiul său, într-o zi, întâlnește un bărbat pe nume Filolog, care îi propune să se ocupe de temele sale timp de o săptămână, cu o condiție: (mai mult…)

Cărți pentru copii: O prăjitură, te rog!

”O prăjitură, te rog!”, de Jennifer E. Morris Editura Paralela 45, Pitești, 2017 Traducere: Mihaela Pogonici Dacă tot suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, când toată lumea cumpără delicatese, gătește sau mănâncă nemăsurat, m-am gândit să vă prezint o carte pe această temă și alegerea a fost simpaticul volum semnat și ilustrat de Jennifer E. Morris. Suntem într-o familie de crocodili, în care ne este prezentată mama, mare gospodină și capabilă să facă prăjituri foarte gustoase, și micuțul Alfi, care ”e topit după prăjiturile mamei”. (mai mult…)

Fetița care a salvat Crăciunul, de Matt Haig

”Fetița care a salvat Crăciunul”, de Matt Haig Ilustrații de Chris Mould Editura Nemi, București, 2017 Traducere din limba engleză: Cristina Jinga ”Amelia Wishart era importantă. Ea fusese primul copil. Ea fusese aceea care sperase cel mai mult în primul Crăciun din lume. Speranța era importantă. Speranța era principalul ingredient. Însă, speranța însăși este un alt tip de magie complicată. Amelia fusese cea care adusese destulă magie în aer pur și simplu crezând în ea. Și făcuse asta mai înainte ca orice alt copil din lume să fi știut despre Moș Crăciun. Ea crezuse. Nu neapărat în el. Ci în posibilitate. În acel tip de posibilitate care presupunea că un astfel de lucru precum să împarți cadouri fiecărui copil de pe pământ s-ar putea întâmpla cu adevărat.” (pag. 196) (mai mult…)

10 cărți de Crăciun pentru copii, de la Editura Univers Enciclopedic Junior

Vă spuneam acum câteva timp despre ”13 cărți pentru copii mici la Gaudeamus 2017”, toate de la Editura Univers Enciclopedic Junior. Ei bine, acelea nu erau toate, ci am păstrat încă 10 cărți de citit și de dăruit pentru finalul de an 2017, de la aceeași editură. Dintre ele, unele sunt cu tematică specială de Crăciun, de sărbători, cu iarnă și zăpadă, dar am inclus aici și câteva cărți cu ilustrații faine și povești despre prietenie și animăluțe, așa cum am păstrat și două cărți foarte faine cu informații de cultură generală pentru cei mici. 1. ”Un Crăciun elefantastic. Expediție la Polul Nord”, de Michael Engler și Joelle Tourlonias Traducere: Marilena Iovu (mai mult…)

Cărți pentru copii: Spărgătorul de nuci

”Spărgătorul de nuci”, ilustrații de Valeria Docampo După spectacolul New York City Ballet ”Spărgătorul de nuci”, de George Balanchine Editura Nemi, București, 2017 Traducere din limba engleză de Maria Bogdan Una dintre modalitățile prin care copiii își dezvoltă cultura generală, prin apropierea de muzica sau literatura clasică, de istorie sau de geografie, o reprezintă cărțile pentru copii care tălmăcesc, reinterpretează, recreează câteva dintre poveștile clasice, indiferent cărei arte îi aparțin acestea. Atunci când am văzut la Gaudeamus 2017 această nouă apariție de la Editura Nemi, m-am gândit imediat la ceea ce spuneam mai sus și am fost sigur că un cunoscut balet al lui Piotr Ilici Ceaikovski, poate prea cunoscut copiilor, va fi imediat îndrăgit de către ei. Ce am aflat? ”Spărgătorul de nuci” este, în primul rând, o poveste de iarnă, de vreme ce scena este uneori acaparată de un uriaș brad de Crăciun, iar acțiunea principală sau cel puțin jumătate din ea se petrece în ajunul Crăciunului, la un mare bal din casa familiei Stahlbaum. Spărgătorul de nuci, pe care îl primește cadou de la ”fiorosul” său naș, Herr Drosselmeier, îi prilejuiește fetiței Marie o incursiune în lumea păpușilor însuflețite, luptă contra temutului Rege al Șoarecilor, are loc o feerie în Țărâmul Dulciurilor, ”un loc magic, plin de dulciuri glazurate, în minunate și delicioase culori, cât puteai vedea cu ochii.” Bineînțeles, toată cartea mizează pe balet, pe dans, ilustrațiile nu urmează neapărat povestea, ci sunt transfigurări ale unui spectacol de balet; nici textul nu este departe, desigur: ”Inițial a avut loc dansul aromat al ciocolatei calde spaniole, anunțat de sunetul trompetelor și acompaniat de pocnirea din degete. Apoi a urmat misteriosul dans al cafelei arabice, care s-a încheiat cu zăngănitul unor chimvale mici, și continuat de salturile și răsucirile explozive ale ceaiului chinezesc.” La final, există câteva pagini cu informații inedite, din culise, despre spectacolul descris în carte (de exemplu, bradul de Craciun are o inaltime de aproape 12.5 metri si cantareste 1 tona!), dar și amănunte despre opera lui Ceaikovski, toate binevenite. ”Spăgătorul de nuci”, în această ”reinterpretare” pentru copii, este o carte foarte potrivită pentru cei mici (recomandarea este ”peste 4 ani”), dar și un minunat cadou ilustrat pentru sărbătorile de iarnă, mai ales că vom descoperi aici iarna cu toate obiceiurile și obiectele sale caracteristice. V-ați dorit vreodată să dansați, v-ați dorit să faceți balet, să vă mișcați pe scenă suav, în ritmul unei muzici sublime? Poate că, dacă doriți asta copilului dvs. sau el și-o dorește, cartea de față este cea potrivită. Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.

Cărți pentru copii: Enciclopedia zmeilor, întocmită de Mircea Cărtărescu

”Enciclopedia zmeilor”, întocmită de Mircea Cărtărescu și ilustrată de Tudor Bănuș Editura Humanitas Junior, București, 2017 Încă din prefață, autorul acestei cărți ne dezvăluie întreaga lui știință în ale zmeilor, lucru aparent neverosimil: un tânăr ziarist a asistat la câteva descoperiri arheologice, a devenit apoi expert în zmei, i-a studiat cu atenție, atât la suprafață, cât și în măruntaiele pământului, ba chiar a vorbit cu ultimele câteva exemplare vii, existente în rezervații și grădini arheologice. Mircea Cărtărescu este acest autor și a reușit ceva ce nimeni nu părea să reușească, și anume să scrie o enciclopedie a zmeilor. (mai mult…)

13 cărți pentru copii mici la Gaudeamus 2017, de la Editura Univers Enciclopedic Junior

Editura Univers Enciclopedic Junior vine în această toamnă cu o multitudine de cărți, pentru copiii mici și pentru copiii mai mari, așa că nu știam cum să vi le prezint mai repede, astfel încât să vă faceți rezerve de bani pentru Târgul de carte Gaudeamus, pentru ca apoi să vă rezervați seri de poveste, la începutul iernii, pentru a citi cărțile cumpărate copiilor și nepoților voștri. Primul calup de cărți, cel pe care vi-l prezint astăzi, este cel rezervat celor mai mici dintre noi, cărți cu poveste simplă și pe înțelesul tuturor, de cele mai multe ori cu animale, și cu ilustrații frumoase, colorate și grăitoare. Toate cărțile sunt apariții noi, din 2017, așa că în mod sigur nu le aveți în bibliotecă, iar ordinea este pur aleatorie: 1. ”Nu pot dormi!”, de Owen Hart și Caroline Pedler Traducător: Irina-Ruxandra Popa Că tot vorbeam de povești de noapte bună, iată că prima carte prezentată este chiar despre un personaj, Cârtiță, care nu poate dormi și trebuie să găsească o soluție pentru a adormi. Aflat la bordul unei corăbii, la miezul nopții, acesta nu are somn, așa că se plimbă pe puntea navei, ajunge la prietenul său, șoricelul, pentru a dormi împreună. Numai că nu găsește alinarea citind povești, fiecare având propriile sale defecte: ba că e prea scurtă, ba că e prea înfricoșătoare, ba că... Nimic nu îi este pe plac Cârtiței, nimic nu pare să o poate face să doarmă - prea cald, prea rece, prea întuneric, prea lumină. Nu-i așa că fiecare copil un pic năzdrăvan se regăsește în această acțiune, nu-i așa că fiecare din noi a trecut printr-una sau prin mai multe astfel de nopți albe? Bine, până la urmă, soluția era mult mai lumească și mai amuzantă, iar această carte este exemplul perfect pentru a face un copil să râdă și să își închipuie că se află în pielea personajului principal. 2. ”Nu spălați acest urs”, de Sam Hay, ilustrații de Nick East Traducere: Irina Iovu În această poveste, tatăl pare a fi personajul negativ, de vreme ce el nu se pricepe deloc la spălat hainele, fiind ilustrat sub aparența unui bărbat masiv, cu o barbă de om boem (seamănă un pic cu Bluto din desenele cu Popeye). El ”face tricourile minuscule”, el ”face șosetele să dispară”, iar ”maieurile devin roz”. Așa că atunci când el vrea să spele ursulețul de pluș al familiei, deși pe etichetă scrie clar ”Nu spălați acest urs!”, fetița naratoare se împotrivește. Dar cine mai bagă în seamă copiii în ziua de azi? Schimbarea este extraordinară, dar nu fizic, ci ursulețul de pluș se însuflețește și devine ființă, și nu una cuminte, ci una plină de năzbâtii și de ghidușii. Amuzante pentru noi și pentru el, dar care ar fi privite cu prea puțină indulgență de părinți. Sau poate mama are altă părere? Din nou, o poveste amuzantă și plină de învățăminte: aveți grijă când spălați animalele de pluș! 3. ”Nu vreau un iepuraș”, de Ingrid Prins, ilustrații de Jelena Brezovec Traducător: Irina-Ruxandra…

Cărți pentru copii: Dinosaurium, expoziție de Chris Wormell și Lily Murray

”Dinosaurium”, de Lily Murray, ilustrații de Chris Wormell Editura Humanitas Junior, București, 2017 Traducere din engleză de Cecilia Laslo, Iustina Croitoru și Cristian Negoiță Scriam acum ceva vreme despre o altă carte-muzeu de la Humanitas Junior, ”Historium”, despre care spuneam că ”este o splendoare, mai ales pentru pasionații de istorie”. Dar recunosc spășit că sunt mai mulți pasionați de dinozauri, mai ales în rândul copiilor, decât de istorie, așa că acest nou volum vine perfect în întâmpinarea lor, cu aceeași splendoare și multitudine de informații despre care vorbeam acum un an. Dar despre ce e vorba? Pentru asta, este suficient să citim prefața paleontologului Paul Sereno, care spune: (mai mult…)

Cărți pentru copii: Fascinanta lume a animalelor de companie, de Susanne Riha

”Fascinanta lume a animalelor de companie”, de Susanne Riha Editura Univers Enciclopedic Junior, București, 2017 Traducător: Cristina Muică Chiar dacă toți copiii sunt îndrăgostiți de animale, cele pe care le simt cel mai aproape sunt animalele de companie, cele cu care se pot juca și cu care pot sta împreună zi și noapte. La prima vedere, am putea trece în această categorie doar câinii și pisicile, dar vom afla din volumul frumos ilustrat și foarte informativ al Susannei Riha că nu numai aceste două animale sunt pe placul copiilor, ci multe altele. Volumul reunește, cu informații detaliate, dar și de ilustrații amănunțite, nouă dintre cele mai iubite animale de companie. Începem cu pisica, care este descrisă cu toate caracteristicile sale, sunt precizate lucrurile de care are nevoie pentru a fi crescută în casă, dar și modalitățile prin care emite anumite semnale și felul în care acestea trebuie să interpretate de om (torsul, mieunatul, mârâitul etc.) Viața ei este privită cu mare atenție - într-un capitol distinct intitulat ”De la pisoi la pisică”, pentru ca apoi să fie prezentate, prin desene atente, principalele rase de pisici răspândite pe lume. Dacă ar fi să aleg, aș smotoci un pic o pisică persană. Mini-enciclopedia continuă cu iepurele de casă (care însă, în cele mai multe cazuri, are nevoie de un adăpost în afara casei, așadar e cam greu de ținut într-un apartament), peștii ornamentali (of, cât mi-am dorit și eu în copilărie un acvariu, așa că am citit cu mare atenție informațiile din această carte despre întreținerea lui!), calul (din nou, un animal care necesită o curte mare, un grajd și resurse suficiente de mâncare, dar din nou prezentat foarte atent, cu toată evoluția vieții, dar și principalele rase cunoscute), perușul (care poate învăța până la o sută de cuvinte), hamsterul, cobaiul și broasca țestoasă. Am lăsat intenționat la final drăgălașul câine, tocmai pentru că este preferatul tuturor, este și preferatul fiului meu. S-a îndrăgostit imediat de aceste pagini (patru în cazul câinilor, la fel ca la pisică și cal), frunzărind de mai multe ori frumoasele imagini, alegându-și preferații și citind atent fiecare informație, fiind total de acord cu fraza care spune ”câinele este un membru al familiei foarte plăcut”. ”Fascinanta lume a animalelor de companie” chiar este o fascinantă mini-enciclopedie, una care introduce pe cei mici în lumea frumoasă și apropiată a animalelor din jurul nostru, a animalelor de companie. Îți alegi preferații și studiezi cu sârg imaginile, în timp ce adulții citesc informațiile detaliate. Dacă ar fi să aleg, probabil cea mai interesantă informație este cea privitoare la felul în care anumite gesturi ale animalelor trebuie interpretate. O carte recomandată tuturor copiilor. Puteți cumpăra cartea: Editura Univers Enciclopedic Junior/Libris.ro.