Carti pentru copii

13 cărți pentru copii mici la Gaudeamus 2017, de la Editura Univers Enciclopedic Junior

Editura Univers Enciclopedic Junior vine în această toamnă cu o multitudine de cărți, pentru copiii mici și pentru copiii mai mari, așa că nu știam cum să vi le prezint mai repede, astfel încât să vă faceți rezerve de bani pentru Târgul de carte Gaudeamus, pentru ca apoi să vă rezervați seri de poveste, la începutul iernii, pentru a citi cărțile cumpărate copiilor și nepoților voștri. Primul calup de cărți, cel pe care vi-l prezint astăzi, este cel rezervat celor mai mici dintre noi, cărți cu poveste simplă și pe înțelesul tuturor, de cele mai multe ori cu animale, și cu ilustrații frumoase, colorate și grăitoare. Toate cărțile sunt apariții noi, din 2017, așa că în mod sigur nu le aveți în bibliotecă, iar ordinea este pur aleatorie: 1. ”Nu pot dormi!”, de Owen Hart și Caroline Pedler Traducător: Irina-Ruxandra Popa Că tot vorbeam de povești de noapte bună, iată că prima carte prezentată este chiar despre un personaj, Cârtiță, care nu poate dormi și trebuie să găsească o soluție pentru a adormi. Aflat la bordul unei corăbii, la miezul nopții, acesta nu are somn, așa că se plimbă pe puntea navei, ajunge la prietenul său, șoricelul, pentru a dormi împreună. Numai că nu găsește alinarea citind povești, fiecare având propriile sale defecte: ba că e prea scurtă, ba că e prea înfricoșătoare, ba că... Nimic nu îi este pe plac Cârtiței, nimic nu pare să o poate face să doarmă - prea cald, prea rece, prea întuneric, prea lumină. Nu-i așa că fiecare copil un pic năzdrăvan se regăsește în această acțiune, nu-i așa că fiecare din noi a trecut printr-una sau prin mai multe astfel de nopți albe? Bine, până la urmă, soluția era mult mai lumească și mai amuzantă, iar această carte este exemplul perfect pentru a face un copil să râdă și să își închipuie că se află în pielea personajului principal. 2. ”Nu spălați acest urs”, de Sam Hay, ilustrații de Nick East Traducere: Irina Iovu În această poveste, tatăl pare a fi personajul negativ, de vreme ce el nu se pricepe deloc la spălat hainele, fiind ilustrat sub aparența unui bărbat masiv, cu o barbă de om boem (seamănă un pic cu Bluto din desenele cu Popeye). El ”face tricourile minuscule”, el ”face șosetele să dispară”, iar ”maieurile devin roz”. Așa că atunci când el vrea să spele ursulețul de pluș al familiei, deși pe etichetă scrie clar ”Nu spălați acest urs!”, fetița naratoare se împotrivește. Dar cine mai bagă în seamă copiii în ziua de azi? Schimbarea este extraordinară, dar nu fizic, ci ursulețul de pluș se însuflețește și devine ființă, și nu una cuminte, ci una plină de năzbâtii și de ghidușii. Amuzante pentru noi și pentru el, dar care ar fi privite cu prea puțină indulgență de părinți. Sau poate mama are altă părere? Din nou, o poveste amuzantă și plină de învățăminte: aveți grijă când spălați animalele de pluș! 3. ”Nu vreau un iepuraș”, de Ingrid Prins, ilustrații de Jelena Brezovec Traducător: Irina-Ruxandra…

Cărți pentru copii: Dinosaurium, expoziție de Chris Wormell și Lily Murray

”Dinosaurium”, de Lily Murray, ilustrații de Chris Wormell Editura Humanitas Junior, București, 2017 Traducere din engleză de Cecilia Laslo, Iustina Croitoru și Cristian Negoiță Scriam acum ceva vreme despre o altă carte-muzeu de la Humanitas Junior, ”Historium”, despre care spuneam că ”este o splendoare, mai ales pentru pasionații de istorie”. Dar recunosc spășit că sunt mai mulți pasionați de dinozauri, mai ales în rândul copiilor, decât de istorie, așa că acest nou volum vine perfect în întâmpinarea lor, cu aceeași splendoare și multitudine de informații despre care vorbeam acum un an. Dar despre ce e vorba? Pentru asta, este suficient să citim prefața paleontologului Paul Sereno, care spune: (mai mult…)

Cărți pentru copii: Fascinanta lume a animalelor de companie, de Susanne Riha

”Fascinanta lume a animalelor de companie”, de Susanne Riha Editura Univers Enciclopedic Junior, București, 2017 Traducător: Cristina Muică Chiar dacă toți copiii sunt îndrăgostiți de animale, cele pe care le simt cel mai aproape sunt animalele de companie, cele cu care se pot juca și cu care pot sta împreună zi și noapte. La prima vedere, am putea trece în această categorie doar câinii și pisicile, dar vom afla din volumul frumos ilustrat și foarte informativ al Susannei Riha că nu numai aceste două animale sunt pe placul copiilor, ci multe altele. Volumul reunește, cu informații detaliate, dar și de ilustrații amănunțite, nouă dintre cele mai iubite animale de companie. Începem cu pisica, care este descrisă cu toate caracteristicile sale, sunt precizate lucrurile de care are nevoie pentru a fi crescută în casă, dar și modalitățile prin care emite anumite semnale și felul în care acestea trebuie să interpretate de om (torsul, mieunatul, mârâitul etc.) Viața ei este privită cu mare atenție - într-un capitol distinct intitulat ”De la pisoi la pisică”, pentru ca apoi să fie prezentate, prin desene atente, principalele rase de pisici răspândite pe lume. Dacă ar fi să aleg, aș smotoci un pic o pisică persană. Mini-enciclopedia continuă cu iepurele de casă (care însă, în cele mai multe cazuri, are nevoie de un adăpost în afara casei, așadar e cam greu de ținut într-un apartament), peștii ornamentali (of, cât mi-am dorit și eu în copilărie un acvariu, așa că am citit cu mare atenție informațiile din această carte despre întreținerea lui!), calul (din nou, un animal care necesită o curte mare, un grajd și resurse suficiente de mâncare, dar din nou prezentat foarte atent, cu toată evoluția vieții, dar și principalele rase cunoscute), perușul (care poate învăța până la o sută de cuvinte), hamsterul, cobaiul și broasca țestoasă. Am lăsat intenționat la final drăgălașul câine, tocmai pentru că este preferatul tuturor, este și preferatul fiului meu. S-a îndrăgostit imediat de aceste pagini (patru în cazul câinilor, la fel ca la pisică și cal), frunzărind de mai multe ori frumoasele imagini, alegându-și preferații și citind atent fiecare informație, fiind total de acord cu fraza care spune ”câinele este un membru al familiei foarte plăcut”. ”Fascinanta lume a animalelor de companie” chiar este o fascinantă mini-enciclopedie, una care introduce pe cei mici în lumea frumoasă și apropiată a animalelor din jurul nostru, a animalelor de companie. Îți alegi preferații și studiezi cu sârg imaginile, în timp ce adulții citesc informațiile detaliate. Dacă ar fi să aleg, probabil cea mai interesantă informație este cea privitoare la felul în care anumite gesturi ale animalelor trebuie interpretate. O carte recomandată tuturor copiilor. Puteți cumpăra cartea: Editura Univers Enciclopedic Junior/Libris.ro.

Cărți pentru copii: Timeline. O călătorie prin istoria lumii, de Peter Goes

”Timeline. O călătorie prin istoria lumii”, de Peter Goes Editura Humanitas Junior, București, 2017 Traducere de Iulia Vladimirov Pornind de la Big Bang (deci de acum aproximativ 13 miliarde de ani) și până în anii 2010, ”Timeline” ne poartă prin toată istoria lumii, autorul alegând cele mai reprezentative și importante evenimente ale lumii cunoscute pentru a le aduce în fața copiilor de orice vârstă. Spun asta pentru că textele sunt scrise într-un limbaj degajat și simplu, astfel încât să fie apreciat și de cei mai mici, dar în același timp conțin și informații care merită a fi cunoscute și reținute de oricare dintre noi. (mai mult…)

Cărți pentru copii: Seria Lumea animalelor de la Editura Nemi

De curând, am aflat de existența unei noi serii la Editura Nemi, cea consacrată animalelor, ființelor, intitulată ”Lumea animalelor”. Am ajuns în posesia primelor patru volume și m-am gândit să le răsfoiesc, să le citesc și să vi le prezint în cele ce urmează. Volumele sunt foarte frumos colorate, cartonate, micuțe și se pot citi cu ușurință, fiind pe înțelesul tuturor. Recomandarea de pe coperta a patra vine pentru copiii de peste 4 ani, ceea ce este exact în privința informațiilor din aceste volume (deși multe pot fi descoperiri noi și pentru adulți), iar imaginile multe, colorate și inspirate, pot fi arătate, cu sfaturi și explicații potrivite, tuturor copiilor, chiar și de vârste mai fragede. ”Primele ființe”, de Olivia Brookes Editura Nemi, București, 2017 Traducere de Cristina Nan, ilustrații de Nicki Palin Volumul pe care l-am citit primul ne vorbește de primele ființe, respectiv de viețuitoarele care au trăit pe Pământ acum sute de milioane de ani și pe care noi le cunoaștem doar din interpretarea fosilelor și din animalele pe care le cunoaștem, evoluate de-a lungul milioanelor de ani din animalele preistorice. Acestea sunt prezentate prietenos, într-un limbaj facil, iar unele dintre ele chiar interacționează, prin dialog, cu cititorii mai mici. Să luăm ca exemplu primul animal prezentat în carte, de acum vreo... 540 de milioane de ani: ”Eu sunt Anomalocaris (numele meu se traduce prin ”crevete ciudat”), cel mai mare și mai feroce prădător al timpurilor mele. Sunt lung cât brațul tău și mănânc mai tot ce se nimerește în imediata mea apropiere. Toate celelalte creaturi marine se tem de mine. Cu brațele mele în formă de clește îmi prind victimele și apoi le bag în gura mea mărginită de țepi. Cu toate astea, prefer să evit creaturile pline de spini de pe fundul mării...” (pag. 7) Desigur, cunoaștem cu toții că mulți dintre copii, alături de personaje supranaturale gen Superman sau Spiderman, sunt pasionați și de dinozauri, așa că acest prim volum le vin ca o mănușă: imaginile cu dinozauri sunt completate de informații despre felul cum s-au născut și când au apărut primii dinozauri. Lumea Primelor Ființe este toată populată cu animale fabuloase, alături de dinozauri, atât terestre, cât și marine, și aproape necunoscute azi: Opabinia, Trilobitul, Dunkleosteus, Ichthyostega etc. Ce denumiri complicate, nu?, dar ce informații interesante! Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi. ”Tigri și alte carnivore”, de Olivia Brookes Editura Nemi, București, 2017 Traducere de Cristina Nan, ilustrații de Ian Jackson, Mike Lowe (The Art Agency), Andie Peck, Ivan Stalio și David Wright Pentru mine, felinele sunt cele mai interesante și fascinante animale: mă impresionează și pentru felul în care arată (dacă este să aleg, aș alege cu siguranță un tigru, dar sunt fascinat și de râsul nostru), și pentru felul în care vânează, și pentru modul în care rezistă, aparent leneș și distant, la intervenția omului în natură. Cred că și copiii, dincolo de fascinația lor pentru pisicile domestice, sunt pasionați de feline, pentru că sunt ușor recognoscibile la televizor sau la grădina zoologică, sunt frumos…

Cărți pentru copii: ”Lama Lama în pijama”, de Anna Dewdney

”Lama Lama în pijama” Scrisă și ilustrată de Anna Dewdney Editura Nemi, București, 2017 Traducere din limba engleză de Veronica D. Niculescu Pentru părinții care caută o carte pentru copii, s-ar putea să conteze mult că pe coperta principală scrie mare ”Acum un serial Netflix”. Pentru cei care nu se uită zilnic sau săptămânal la Netflix, printre care mă număr și eu, o garanție a unei cărți simpatice poate fi faptul că acest volum, frumos ilustrat, a apărut la Editura Nemi. În plus, este tradus de Veronica D. Niculescu, ea însăși autoare de carte pentru copii, dar și traducătoare foarte bună. Povestea în versuri din ”Lama Lama în pijama” pare a fi povestea fiecărui copil răsfățat, învățat să i se ofere totul de către mama sa, inclusiv să fie învelit, dădăcit și mângâiat până adoarme. Numai că, uneori, părinții au și treabă, au nevoie de clipe mai multe pentru a termina treburile de seară (strâns masa, spălat vasele etc.), chiar și pentru anumite plăceri personale, precum privitul la televizor și vorbitul la telefon. Lama noastră mică - Lama Lama, pentru a o deosebi de Mama Lamă - nu are nicio înțelegere cu privire la toate astea și, odată ce mama părăsește un pic dormitorul, vrea apă și nu poate face niciun pas spre bucătărie, sfârșind într-un plânset continuu. Cum se va sfârși acest lucru? Va plânge toată noaptea, va țipa, va urla? Sau, într-un acord mutual, mama și fiica vor sfârși prin a se împăca și a dormi pe aceeași pagină? Sunt sigur că preșcolarii vor fi amuzați de întâmplare și, dacă li se va explica pe îndelete, vor înțelege să nu mai facă atâta tămbălău până spre 18 ani ( :D ). Adăugați la această povestea simpluță, amuzantă pe alocuri și foarte inspirat versificată, și imaginile frumos colorate și inspirate realizate tot de Anna Dewdney și veți descoperi o frumoasă carte pentru copii foarte mici, pasionați de texte mici și imagini cât mai mari. Recomandată copiilor peste 2 ani, ”Lama Lama în pijama” anunță o nouă serie simpatică (în curând, va apărea a doua carte - ”Lama Lama și bunicii”), specială pentru cei mai mici dintre noi, capabili să se amuză fără menajamente și să ia oricând un nou animal, ficțional sau nu, sub grija lor, să îi dăruiască dragostea lor. Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.

Cărțile pentru copii, cu și despre animale, ale lui Jill Tomlinson

”Vidra care voia să știe tot”, de Jill Tomlinson Editura Nemi, București, 2017 Ilustrații de Paul Howard Traducere din limba engleză de Marilena Iovu Nu cunoaștem aproape nimic despre vidrele de mare, dar este important că, odată cu această carte, aflăm ceva mai mult despre ele și despre habitatul lor: sunt animale care trăiesc aproape exclusiv în apă, care au fost vânate mult timp de oameni pentru blana lor, dar acum sunt protejate, care mănâncă pește, moluște și alte vietăți ale apei. În plus, din cartea lui Jill Tomlinson, aflăm că sunt curioase și prietenoase și nu se tem de om, deși poate ar trebui. (mai mult…)

Cărți pentru copii: Prima mea carte despre numere

”Prima mea carte despre numere, cu multe autocolante minunate” Text de Chiara Piroddi Ilustrații de Agnese Baruzzi Editura Meteor Publishing, București, 2017 Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu Chiar dacă pe coperta 1 se face precizarea că această carte este destinată copiilor între 4-6 ani, eu aș îndrăzni și mai mult și aș recomanda-o și copiilor de sub 4 ani, iar în perioada următoare voi face un experiment în acest sens, dăruind volumul unui băiețel de trei ani, sunt curios (și voi întreba) care vor fi progresele. De asemenea, se spune că acest volum este inspirat de principiile Metodei Montessori, despre care mulți au auzit, însă destul de puțini știu ”cu ce se mănâncă”.  (mai mult…)

Cărți pentru copii: Sub pământ. Sub ape

”Sub pământ. Sub ape”, de Daniel Mizieliński, Aleksandra Mizielińska Editura Humanitas, București, 2017 Traducere de Oana Bârna (Sub pământ) și Mona Antohi (Sub ape) Dacă ar trebui să numesc un defect al cărților din această serie, pentru copii, de la Humanitas, ar fi acela că sunt prea masive și nu le pot purta zilnic spre serviciu sau spre locurile de joacă ale copiilor. Ăsta ar fi singurul, tocmai pentru că aceste volume, iar acesta cu atât mai mult, ar merita să fie zilnic, alături de orice altă enciclopedie de calitate, în geanta mea, fiindcă oferă o serie întreagă și completă de amănunte interesante și inedite pentru orice aspect pe care îl tratează. (mai mult…)

Cărți pentru copii: Operațiunea Omul negru. Biroul de investigații nr. 2

”Operațiunea Omul negru. Biroul de investigații nr. 2”, de Jørn Lier Horst și Hans Jørgen Sandnes Editura Paralela 45, Pitești, 2017 Traducere din limba norvegiană de Diana Polgar După ce am citit ”Operațiunea Nor de furtună”, despre care am scris în trecut pe Filme-cărți.ro, am zis să dau o șansă simpaticilor detectivi și în Operațiunea Omul negru (să vă spun un secret: nu știu de ce, dar băiatul meu abia așteaptă să citească ”Operațiunea Apus de seară”). Ei bine, acțiunea palpitantă continuă, iar seria începută la Editura Paralela 45 se anunță una de succes pentru copii, fiind, în același timp, și pasionantă, plină de aventură și neprevăzut, dar și pe înțelesul tuturor, într-un limbaj simplu și adecvat. (mai mult…)