Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

carte-totul-despre-parinti”Cartea care îți explică în sfârșit totul despre părinți (Sfaturi strict secrete pentru a-ți înțelege părinții”

Text și ilustrație de Françoise Boucher (ajutată de Lou Boucher)
Editura Didactica Publishing House (Creative Publishing), București, 2014

Copiii care au citit deja ”Jurnalul unui puști” sau ”Jurnalul meu haios” sunt deja familiarizați cu acest gen de lectură ușoară, dar simpatică și interesantă, și vor găsi o plăcere deosebită în a răsfoi această carte, care îți spune totul despre părinți. Dacă precedentele cărți pe care le-am citit de același gen erau cumva rebele și făceau o terapie inversă (”Cum să faci să NU citești” este cel mai bun exemplu), aici informația este extrem de pozitivă și se diseminează mai ușor în mintea copiilor. Și, în plus, sunt sigur că și părinții sunt mai încântați de acest gen de cărți decât de cele de genurile menționate mai sus, se consideră că nu întotdeauna copiii înțeleg terapia inversă, așa cum sunt încântați că citesc în loc să stea pe telefon sau tablete sau la Cartoon Network.

După ce băiatul meu a răsfoit-o, a citit primele 50 de pagini și a lăsat-o pentru moment pe canapea, am început-o eu, m-am amuzat teribil și nu am mai lăsat-o din mână, ba chiar i-am citit și soției ca lectură de seară. Mai ales că, după ce dai primele 2-3 pagini, ai deja un prim șoc atunci când vezi referirile clare despre viața sexuală a părinților, șoc provenit și din faptul că până acum nu ai vorbit niciodată, serios, cu el, despre acest subiect. Sau ceva de genul:

Cartea care iti explica totul despre parinti

Până la urmă, de undeva trebuie să înceapă, deși nu i-am spus niciodată despre povestea cu barza sau cu apariția dintr-un tufiș. Așadar, acesta este doar începutul, dar cartea continuă cu sfaturile pentru copii date pentru înțelegerea și apropierea de adulți. Nu întâmplător, am regăsit printre acestea destule pe care le gândeam într-un fel (despre părinți) atunci când eram la rândul meu copil ca vârstă și într-un cu totul alt fel acum, când sunt chiar părinte și (mă) înțeleg complet diferit.

Definiția oficială a părinților capătă sens atunci când spune că noi suntem ”ființe umane (adesea cam ciudate), care te-au adus pe lume fără ca măcar să-ți ceară permisiunea, dar care te iubesc mai mult decât orice și care, în unele situații, devin o pacoste.” Ba chiar, părinții ”au niște inimi uriașe, cu adevărat magice, care te iubesc 24/24 (chiar și atunci când ești un copil insuportabil)”. Cu totul adevărat, nu? Atunci merită să continuăm să citim (din postura de părinți, atunci când suntem lăudați, parcă e mai ușor) și să încercăm să băgăm cumva această carte ”pe gât” copiilor noștri.

Ce este important este că aceste sfaturi strict secrete nu sunt laude pur și simplu la adresa părinților. Nu, ne sunt dezvăluite și propriile secrete, dar și multele defecte, iar autoarea a făcut totul mai digerabil, prin ilustrații la fiecare pagină, toate pe înțelesul oricărui copil (fie preșcolar, fie școlar), dar și prin comparații amuzante, scene pline de haz și evenimente hazlii. De altfel, în comparație cu părinții, ”Moș Crăciun e un păcălici, pentru că nu vine decât o singură dată pe an”.

La final, vă spun că este o carte care merită citită, atât pentru râsetele pe care le stârnește, dar și pentru un ceva mai mult respect pe care îl poate stârni în sufletului copilului dvs. pentru voi, pentru părinți. De altfel, iată ce scrie pe coperta a patra:

”Descoperă, în sfârșit, de ce părinții tăi sunt niște creaturi excepționale. Vei înțelege că multe dintre sfaturile lor sunt pentru ca tu să fii mai fericit!”

Puteți cumpăra cartea: Editura Didactica Publishing House/Elefant.ro.

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium