Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

365_intrebari_si_raspunsuri_mic”365 de întrebări și răspunsuri pentru a înțelege lumea”, de Joan Solé & Ona Caussa

Editura Corint Junior, București, 2016
Traducere de Anca Elena Coman

Spre deosebire de cartea prezentată săptămâna trecută, ”Răspunsuri la toate întrebările copiilor”, cartea de astăzi schimbă un pic tiparul, fiind, pe de o parte, într-un format mai mic, mai prietenos, iar pe de altă parte, fiind ”mai puțin serioasă”, întrucât avem în față întrebări mai ciudate și răspunsuri mai fascinante (aceste sintagme regăsindu-se, de altfel, chiar pe coperta întâi a ediției).

De altfel, aceste întrebări ”ciudate” sunt însoțite de răspunsuri foarte instructive, pentru că mai mereu copiii sunt atrași de chestiunile mai inedite, de ciudățenii, de faptele lipsite de conformism și de conservatorism. Nici adulții nu sunt departe de acest fapt, dar noi suntem mai raționali și citim aproape orice, chiar dacă este arid. Nu, copiii sunt atrași de nebunii, iar această carte (veți vedea!) este un prim pas de a avea o cultură generală atractivă, respectiv acele informații care stârnesc interesul prietenilor (sau prietenelor) din gașcă.

De altfel, în introducerea cărții vom regăsi următoarele cuvinte: ”Copiii pun mereu atât de multe întrebări tocmai pentru că percep foarte bine acest caracter misterios și pentru că sunt fascinați de tot ceea ce există în jurul lor. Această dorință de cunoaștere este una dintre cele mai încântătoare caracteristici umane și trebuie să avem grijă de ea ca de cea mai prețioasă comoară.” Plecând de la aceste lucruri, este amuzant că prima întrebare din carte este chiar ”Câte întrebări fără răspuns or fi existând?”

Și, pentru părinții care caută indicii despre cărțile pe care să le cumpere copiilor, iată alte câteva întrebări la care se oferă răspunsuri în acest volum: Este periculos să consumăm alimente după data expirării?; Când deschid o pungă de chipsuri, nu pot să mănânc doar unul. Atât sunt de bune?; Ce este chimia dragostei?; De ce ninge atât de puțin la poli, dacă acolo e atât de frig?; De ce se vede răsuflarea când este frig?; De unde provine cuvântul ”Google”?; De ce ne amintim unele lucruri și pe altele le uităm?; Tutunul este dăunător atât pentru minte, cât și pentru corp?; Este periculos pentru urechi să asculți muzica la căști? etc. etc.

Așadar, 365 de întrebări pentru toate gusturile, dar mai ales pe gustul copiilor, care sunt interesați, așa cum spuneam, de chestiile inedite, pun întrebări incomode, dar și unele simple, la care nu suntem mereu pregătiți să răspundem pe înțelesul lor. Câți dintre noi știm, de exemplu, răspunsul la această întrebare: ”Zebrele au dungi albe pe fond negru sau negre pe fond alb?”. Iată-l:

„Pigmentul care determină culoarea blănii este melanina (prezentă și la om), iar la zebre melanina este inhibată – există ceva ce o împiedică să se facă văzută – în dungile albe. Cum prezența melaninei este considerată normală, iar lipsa ei, accidentală, putem să afirmăm că dungile de pe zebre sunt albe pe fond negru.”

Puteți cumpăra cartea: Editura Corint/Libris.ro/Elefant.ro.

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium