Carti de istorie

Națiuni, frontiere, minorități: În jurul Marii Uniri de la 1918, de Lucian Boia

”În jurul Marii Uniri de la 1918. Națiuni, frontiere, minorități”, de Lucian Boia Editura Humanitas, București, 2017 Motto: ”Cândva, ar fi primat dreptul istoric; astăzi însă, în acord cu valorile și mentalitățile actuale, prezentul are întâietate; o țară e firesc să aparțină oamenilor care trăiesc acum în ea, nu celor care au trăit cândva.” (pag. 78) Lucian Boia vine la finalul anului 2017 cu o carte care prefațează cumva anul Centenarului Marii Uniri, anul în care tocmai am intrat. În acest volum, istoricul român nu încearcă să ne ofere o istorie detaliată a momentului ”1918”, despre care există numeroase cărți, ci să ofere date inedite, informații istorice și statistice despre alcătuirea Europei centrale și sud-estice înainte și după acest moment, chiar până în prezent, pentru că transformarea vitală a acestei zone a lumii de după primul război mondial are repercusiuni pe termen foarte lung. (mai mult…)

Comploturile pentru asasinarea lui Hitler, de Roger Moorehouse

„Comploturile pentru asasinarea lui Hitler” (Killing Hitler), de Roger Moorehouse Editura Meteor Publishing, București, 2017. 356 pag. Traducerea de Mihai Manea Cartea istoricului britanic Roger Moorehouse a fost pentru mine neașteptat de interesantă. Sigur, știam ca toată lumea despre atentatul de la Rastenburg din iulie 1944, pus la cale de von Stauffenberg, cum a fost plănuit și cum a eșuat în mod lamentabil. Dar el comentează vreo 8 comploturi, unele rămase la stadiul de intenție, altele duse până la capăt și din care doar ținta a scăpat. Însă nu asta mi s-a părut interesant (probabil că i s-au copt chiar mai multe), ci faptul că Moorehouse, ca istoric ce se află, reconstituie pe larg atmosfera vremii, motivațiile complotiștilor. La încheierea lecturii rămânem cu o imagine măcar veridică a acelor timpuri, din toate taberele și la toate nivelurile. Privită astfel, cartea are o structură de roman. De roman psihologic cu intrigă polițistă, al cărui unic handicap este acela că i se cunoaște de la început deznodământul. Ceea ce nu-l face mai puțin palpitant, tocmai datorită detaliilor în care sălășluiește diavolul. În acest context aș aminti cu simpatie de „Inglorious Basterds”, filmul lui Tarantino unde un alt complot, din 1943, reușește cu brio. Dar ficțiunea își permite libertăți care unei cărți de istorie îi sunt interzise. Mare păcat! (mai mult…)

Louis Pierre Blanc. O planseta elvetiana in serviciul Romaniei, de Oana Marinache si Cristian Gache

”Louis Pierre Blanc. O planseta elvetiana in serviciul Romaniei”, de Oana Marinache si Cristian Gache Editura Istoria Artei, Bucuresti, 2014 Nu doresc sa va prezint o recenzie  doct-elaborata. Mai degraba imi propun sa va pun in contact cu experienta mea de viata, vizavi de volumul de fata. Asadar, ma despart de 2017 (dupa cum am scris pe wall-ul de pe facebook), impartasindu-va una dintre bucuriile acestui an, pe care mi-o doresc multiplicata si in 2018 si... cati ani voi mai exista :-) Editura Istoria Artei si oamenii ei inimosi, profesionisti-instruiti-la superlativ, in frunte cu dr. Oana Marinache. Datorita lor, adaug plus - zestrei de suflet si de minte, lasata de bunicii si parintii mei - iubire si respect pentru orasul meu Bucuresti si pentru aceia ce au contribuit la cultura si arhitectura sa. Tocmai ce am terminat de citit din scoarta in scoarta volumul "Louis Pierre Blanc - O planseta elvetiana in serviciul Romaniei". (mai mult…)

10 experiențe erotice în Rusia sovietică

”O istorie erotică a Kremlinului. De la Ivan cel Groaznic la Raisa Gorbaciova”, de Magali Delaloye Editura Polirom, Colecția Istorie, Iași, 2017 Traducere de Nicolae Constantinescu Erotismul prezentat de Magali Delaloye, mai cu seamă atunci când vorbim de Rusia sovietică (de altfel, albumul se concentrează în mare parte pe perioada ulterioară anului 1917), nu este deloc deșănțat. Mă așteptam la o carte mai scandaloasă, dar se pare că sovieticii erau destul de cuminți, erau familiști convinși - de multe ori, soțiile conducătorilor importanți erau și ele foarte revoluționare și militante, așa că nu prea puteai mișca în front. Așadar, micii și marii activiști de partid nu prea ieșeau din cuvântul conducătorului și nici al nevestii. (mai mult…)

Vremuri second-hand, de Svetlana Aleksievici

”Vremuri second-hand”, de Svetlana Aleksievici Editura Humanitas, București, 2016 Traducere din rusă de Luana Schidu Cartea Svetlanei Aleksievici este, înainte de orice altceva, tulburătoare. Prin intermediul ei ne vorbesc vocile unor oameni care nu se pot adapta la vremurile pe care le trăiesc. Deruta omului postsovietic este surprinsă într-o manieră originală de laureata Premiului Nobel pentru Literatură din anul 2015. Merită remarcat că premiul i-a fost acordat pentru nonficțiune, ceea ce se întâmplă extrem de rar. Pe bună dreptate, în motivația juriului s-a vorbit despre “scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinței și curajului în zilele noastre”. (mai mult…)

Statul Israel, de André Chouraqui

”Statul Israel”, de André Chouraqui Editura Corint, Colecția Microsinteze, București, 2001 Traducere: Gheorghe Țițeica Prefață și note: Hary Kuller André Chouraqui, un apropiat al Israelului, implicat în numeroase organizații care au activat pe teritoriul acestei țări, a publicat inițial această carte succintă în 1955, iar traducerea românească a venit abia în 2001, la Editura Corint, fiind tradusă a 11-a ediție, completată și revizuită, adusă la zi. Chiar dacă acum această carte ”a îmbătrânit” și ea, ea oferă o analiză a statului Israel mai ales din perspectivă istorică și organizațională, nu foarte amănunțită, e drept, și poate constitui un punct de plecare în cunoașterea acestei țări, măcar pentru cei care doresc să o viziteze în viitorul apropiat. (mai mult…)

Stasiland. Povești din spatele Zidului Berlinului, de Anna Funder

”Stasiland. Povești din spatele Zidului Berlinului”, de Anna Funder Editura Litera, Colecția Kronika, București, 2017 Traducere din limba engleză: Mihnea Gafița Moto: ”Crezi că ți-ai îndosariat și pus bine trecutul, cu subiect și predicat, dar el stă ascuns pe undeva și așteaptă să revină la viață.” (pag. 18) Originară din Australia, Anna Funder, juristă, jurnalistă și scriitoare, a simțit dorința de a se apropia mai mult de istoria Germaniei de Est, mai ales după ce a primit o bursă de scriitor în Germania, în 1996-1997 (revenind apoi în anul 2000). Atrasă de blocurile gri din Berlinul de Est, dar și de tot ceea ce reprezentau urmele comunismului în zona fostei RDG, a încercat, prin mijloace jurnalistice, să scrie o carte despre felul în care est-germanii privesc, după aproape 10 ani, dictatura și felul în care ea a fost îndepărtată. (mai mult…)

6 lucruri inedite din istoria Basarabiei

”Istoria Basarabiei”, de Ion Nistor Editura Humanitas, Colecția Istorie, București, 2017 Cartea lui Ion Nistor a apărut inițial în 1923 și m-am mirat inițial când am văzut că unul dintre cei mai importanți istorici ai secolului al XX-lea, bucovinean la origine, a scris despre Basarabia. Dar nu este de mirare, de vreme ce este una dintre cele mai importante personalități ale Marii Uniri, care s-a ocupat nu numai de bucovineni sau basarabeni, ci și de așezările de dincolo de Nistru, de Ucraina, de Tudor Vladimirescu sau bizantini. O personalitate complexă și transdisciplinară (a fost, desigur, și un important om politic), despre care vă sfătuiesc să citiți cu atenție studiul introductiv al volumului de față, semnat de Virgil Pâslariuc și având titlul de ”Ion Nistor, unul dintre Întregitorii Moldovei”. (mai mult…)

6 invenții ”jucăușe” care au schimbat omenirea

”Wonderland: cum a creat jocul lumea modernă”, de Steven Johnson Editura Publica, colecția Co-lecția de știință, București, 2017 Traducere din engleză și note de Dan Crăciun ”Uneori, lumea este schimbată de niște figuri eroice, care își propun să reinventeze o industrie și să facă avere în acest fel. Dar, alteori, lumea este schimbată doar alergând după o minge care țopăie.” (pag. 258) Până la citirea acestei cărți, nu mi-am dat seama că multe dintre invențiile și realizările umane din ultimele secole sau milenii au pornit din joacă sau din pură întâmplare. Și, mai ales, că multe dintre acestea au influențat decisiv dezvoltarea societății umane și apariția revoluției industriale, inconștient, dar și fără ca noi, oamenii care citesc și sunt interesați de astfel de subiecte, să o știm. Volumul lui Steven Johnson este o carte dinamică, plină de informații, instructivă, ce pune accentul nu numai pe joc, ci și pe lucruri aparent serioase (moda așa pare, ca un exemplu), dar care s-au născut tot din joacă, pentru că, nu-i așa?, invenția și lucrurile făcute fără prea multă tragere de inimă nu sunt decât parțial serioase. (mai mult…)

Lapidarea Sorayei, de Freidoune Sahebjam

”Lapidarea Sorayei”, de Freidoune Sahebjam Editura Meteor Publishing, București, 2016 Traducere din limba franceză de Daniel Voicea Lapidarea este o practică ce ar fi trebuit să-și fi cunoscut sfârșitul într-un timp de mult apus, când legea talionului era la putere. Într-o lume care se mândrește cu concepte precum globalizarea, libertatea și susținerea individului și a drepturilor acestuia, ni se relevă locuri care au rămas agățate în rama timpului, într-un moment nefast și total împotriva sexului frumos. (mai mult…)