Carti de istorie

6 lucruri inedite din istoria Basarabiei

”Istoria Basarabiei”, de Ion Nistor Editura Humanitas, Colecția Istorie, București, 2017 Cartea lui Ion Nistor a apărut inițial în 1923 și m-am mirat inițial când am văzut că unul dintre cei mai importanți istorici ai secolului al XX-lea, bucovinean la origine, a scris despre Basarabia. Dar nu este de mirare, de vreme ce este una dintre cele mai importante personalități ale Marii Uniri, care s-a ocupat nu numai de bucovineni sau basarabeni, ci și de așezările de dincolo de Nistru, de Ucraina, de Tudor Vladimirescu sau bizantini. O personalitate complexă și transdisciplinară (a fost, desigur, și un important om politic), despre care vă sfătuiesc să citiți cu atenție studiul introductiv al volumului de față, semnat de Virgil Pâslariuc și având titlul de ”Ion Nistor, unul dintre Întregitorii Moldovei”. (mai mult…)

6 invenții ”jucăușe” care au schimbat omenirea

”Wonderland: cum a creat jocul lumea modernă”, de Steven Johnson Editura Publica, colecția Co-lecția de știință, București, 2017 Traducere din engleză și note de Dan Crăciun ”Uneori, lumea este schimbată de niște figuri eroice, care își propun să reinventeze o industrie și să facă avere în acest fel. Dar, alteori, lumea este schimbată doar alergând după o minge care țopăie.” (pag. 258) Până la citirea acestei cărți, nu mi-am dat seama că multe dintre invențiile și realizările umane din ultimele secole sau milenii au pornit din joacă sau din pură întâmplare. Și, mai ales, că multe dintre acestea au influențat decisiv dezvoltarea societății umane și apariția revoluției industriale, inconștient, dar și fără ca noi, oamenii care citesc și sunt interesați de astfel de subiecte, să o știm. Volumul lui Steven Johnson este o carte dinamică, plină de informații, instructivă, ce pune accentul nu numai pe joc, ci și pe lucruri aparent serioase (moda așa pare, ca un exemplu), dar care s-au născut tot din joacă, pentru că, nu-i așa?, invenția și lucrurile făcute fără prea multă tragere de inimă nu sunt decât parțial serioase. (mai mult…)

Lapidarea Sorayei, de Freidoune Sahebjam

”Lapidarea Sorayei”, de Freidoune Sahebjam Editura Meteor Publishing, București, 2016 Traducere din limba franceză de Daniel Voicea Lapidarea este o practică ce ar fi trebuit să-și fi cunoscut sfârșitul într-un timp de mult apus, când legea talionului era la putere. Într-o lume care se mândrește cu concepte precum globalizarea, libertatea și susținerea individului și a drepturilor acestuia, ni se relevă locuri care au rămas agățate în rama timpului, într-un moment nefast și total împotriva sexului frumos. (mai mult…)

Misiune secretă. Cazuri reale ale forțelor speciale din 16 țări, de Judith Grohmann

”Misiune secretă. Cazuri reale ale forțelor speciale din 16 țări”, de Judith Grohmann Editura Niculescu, București, 2016 Traducere: Mihaela Niculescu Operațiunile forțelor speciale din diferite țări au căpătat amploare pe măsura sporirii amenințărilor teroriste și a activităților de crimă organizată. Cartea scrisă de jurnalista Judith Grohmann, primul civil căruia i s-a îngăduit accesul în universal unităților speciale, abordează acțiunile acestor trupe în diverse țări și împrejurări. Sunt prezentate cazuri reale din ultimele trei decenii, în care aceste forțe au intervenit cu mai mult sau mai puțin succes. Este vorba despre atentate teroriste, răpiri, asigurarea protecției unor înalți demnitari ori a unor personalități a căror viață a fost amenințată. (mai mult…)

Noii împărați. Putere şi dinastii comuniste în China, de Kerry Brown

”Noii împărați. Putere şi dinastii comuniste în China”, de Kerry Brown Editura Corint, Colecția Istorie, București, 2017, 330 pagini Traducerea de Cristina Ispas Prefața de Dan Tomozei Postfața de Cristian Pârvulescu Kerry Brown, diplomat britanic, e îndrăgostit de China: a învățat limba și s-a specializat în studii chineze. A scris despre China mai multe cărți, documentate la fața locului. Printre ele „Noii Împărați”, unde expune detaliat maniera originală în care este condusă. Și care, cred eu, ne ajută să înțelegem puțin mai bine succesul acestei mari puteri în devenire. (mai mult…)

Martha Bibescu și vocile Europei

”Martha Bibescu și vocile Europei. Corespondență și dosar CNSAS 1941-1945”, volum editat de Alina Pavelescu Editura Corint, Colecție Istorie cu blazon, București, 2017 Traducere din limbile franceză și engleză și note de Alina Pavelescu Traducere din limba germană de Corina Petrescu Prefață de Mihai Brâncoveanu  ”În mijlocul unei societăți războinice, dominată de ceea ce ea însăși denumise cândva ”dreptul salic”, Martha Bibescu e o femeie care nu se teme să lupte și să riște pentru convingerile sale: nu ezită să sară în ajutorul evreilor persecutați, al polonezilor refugiați, al soldaților anglo-americani căzuți prizonieri în teritoriul inamic, al diplomaților angajați în rezistența față de propriile guverne nedemocratice.” (pag. 23-Introducere) (mai mult…)

Noua “nobilime”. Renașterea statului securist rus și trainica moștenire a KGB, de Andrei Soldatov si Irina Borogan

Noua “nobilime”. Renașterea statului securist rus și trainica moștenire a KGB, de Andrei Soldatov si Irina Borogan Editura Meteor Publishing, București, 2016 Traducere din limba engleză de Dan Criste Cartea scrisă de Andrei Soldatov și Irina Borogan constituie o disecție deopotrivă curajoasă și captivantă a FSB, urmașul KGB. Volumul se bazează pe ample investigații jurnalistice efectuate cu mult profesionalism în condiții cât se poate de vitrege, căci, după cum afirmă chiar autorii, “an de an, sursele dispar, iar oamenii din interior sunt tot mai puțin dispuși să vorbească.” (mai mult…)

Putinofobia. Rusia contemporană şi angoasele Occidentului, de Giulietto Chiesa

„Putinofobia. Rusia contemporană şi angoasele Occidentului”, de Giulietto Chiesa Editura Corint, Colecția Istorie, București, 2016. 186 de pagini. Cu o prefaţă de Roberto Quaglia şi un cuvânt înainte de Vasile Ernu Traducerea de Gianina Tivdă Giulietto Chiesa este italian, corespondent de presă la Moscova pentru l’Unità şi rusofil cum numai occidentalii pot fi. Convins, adică. Nici o legătură cu biserica (la Chiesa). Roberto Quaglia este tot italian, autor SF tradus şi la noi. Vasile Ernu nu ştim precis ce e, dar e, oricum, „Născut în URSS”. Despre Gianina Tivdă încă nu mă pronunţ (aş zice doar că româna ei îmi pare puţin cam nesigură).  (mai mult…)

Bucureștiul în locuințe și locuitori de la începuturi până mai ieri (1459-1989), de Bogdan Suditu

”Bucureștiul în locuințe și locuitori de la începuturi până mai ieri (1459-1989)”, de Bogdan Suditu Editura Compania, București, 2016 Daca veti merge la Casa Cesianu-Filipescu – la “Muzeul Varstelor”, este musai sa cititi si volumul de fata, conceput si scris de Bogdan Suditu. Si viceversa! Autorul, nascut in anul 1974, este conferentiar la Facultatea de Geografie, Departamentul de Geografie Umana si Economica, a Universitatii din Bucuresti, doctor al Universitatii din Bucuresti in contutela Universitatii din Angers, Franta (2006) si diplomat al Scolii Nationale de Administratie (ENA) de la Strasbourg, Franta (2010). In perioada 20116-2013 a lucrat in administratia publica centrala pe teme consecrate politicilor de locuire, urbanismului si amenajarii teritoriului. A revenit la catedra apoi, ceea ce, din punctul meu de vedere, ca simplu cetatean al Bucurestiului, poate fi o pierdere pentru oras, care are o mare nevoie de specialist de nivelul lui Bogdan Suditu. Acum, poate mai mult ca niciodata. (mai mult…)

Visul spulberat al armenilor. 1915, de Gaidz Minassian

”Visul spulberat al armenilor. 1915”, de Gaidz Minassian Editura Humanitas, Colecția Istorie, București, 2017 Traducere din franceză de Elena Bulai Am fost interesat mereu de istoria armenilor, plecând desigur de la istoria genocidului din 1915, nerecunoscut nici acum de cei care au produs această tragedie, una dintre cele mai mari ale secolului al XX-lea, turcii. De-a lungul timpului, am scris aici despre o carte fundamentală – ”Cartea șoaptelor”, de Varujan Vosganian, dar și despre alte cărți care povestesc aspecte ale acestei tragedii, precum ”Turcia și fantoma armeană”, de Laure Marchand și Guillaume Perrier sau ”Însemnările lui Aram”, de Maria Angels Anglada. Un subiect care nu se va epuiza niciodată, cel puțin în cărțile istoricilor și cel puțin până când visul Armeniei mari se va realiza (deși, în actuala geopolitică, pare irealizabil). (mai mult…)