Carti Recomandat

100 Years of Football

100 Years of Football. A British Sporting Century
Ammonite Press, 2008

De curand, partenerii nostri de la Books-Express.ro au sponsorizat alaturi de Editura Polirom concursul de pronosticuri din timpul Campionatului European de Fotbal gazduit de Polonia si Ucraina. Inainte de a inmana premiul I castigatorului de drept, mi-am aruncat si eu un ochi si am citit cu atentie articolele din „100 Years of Football. A British Sporting Century”. Este o colectie de fotografii a istoriei fotbalului britanic, de la inceputurile sale de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana la sfarsitul anului 2007, care coincide cu, de exemplu, aparitia lui Jose Mourinho la conducerea echipei Chelsea.

Cartea face parte dintr-o colectie mai larga a celor de Ammonite Press, cu o exceptionala grafica si care incearca sa aduca prin imagini in atentia cititorilor cele mai apreciate sporturi din Marea Britanie: mai exista astfel 100 Years of Rugby, 100 Years of Golf, 100 Years of Motorsport si 100 Years of Cricket.

Albumul fotografic (caci pana la urma este o istorie in imagini, cu foarte putine cuvinte) este impartit in trei parti distincte, fiecare cu propriile amintiri si imagini istorice:

1. Oamenii, acele persoane care au contribuit foarte mult la dezvoltarea fotbalului britanic, de la imaginea unui fotbalist cu chelie si o mustacioara impresionanta din 1895 (John Reynolds de la Aston Villa, cel care a avut 8 prezente in nationala Angliei si 5 in cea a Irlandei-in acele timpuri se putea!) pana la imaginea unui cunoscut David Beckham deznadajduit de inca o ratare a nationalei, din 2007. Imagini care ne aduc aminte de multi fotbalisti si antrenori pe care i-am uitat si pe care o asemenea carte ni-i infatiseaza asa cum erau ei, in terenul de joc sau pe banca de rezerve: Sir Bobby Charlton, Brian Clough, Peter Shilton, Gary Lineker, Kenny Dalglish sau Bobby Robson. Sau pe legendarul Bill ‘Fatty’ Foulke, portarul lui Chelsea, intr-o fotografie din 1905:

2. Locurile, o colectie de imagini a celor mai importante locuri de desfasurare a meciurilor de pe taramul britanic, cu un accent deosebit pe puzderia de oameni care venea la meciuri inaintea celui de-al doilea razboi mondial (tribune aproape inexistente si peste 100.000 de oameni ingramaditi) pentru ca apoi, dupa accidentele de pe stadioane, sa fie introduse masuri draconice de securitate, iar acestea sa fie cat mai securizate de unde rezulta si mai putine locuri si mai putini spectatori.

Sau de la oamenii cocotati pe stalpurile de telegraf din finala Cupei Angliei din 1893 dintre Everton si Wolverhampton Wanderers pana la portile stadionului Anfield din Liverpool cu celebrul „You’ll Never Walk Alone”.

3. Momente. Poate cel mai important moment din istoria fotbalului britanic este castigarea Campionatului Mondial, gazduit chiar de Anglia, din 1966. De altfel, cele mai multe imagini sunt din acest moment, dar sunt multe altele foarte interesante si care amintesc de alte momente, nu neaparat fericite: de la necalificarea la Campionatul European din 2008 (dupa o infrangere cu Croatia) pana la comemorarea tragediei de pe Hillsborough, de la golul magnidic al lui Paul Gascoigne de la Euro 1996 pana la victoria lui Aberdeen din 1983 din Cupa Cupelor, impotriva lui Real Madrid, pe cand era condusa de… necunoscutul Alex Ferguson:

Mi-a placut. Pentru un fan al fotbalului, pentru un microbist pasionat, aceasta carte nu trebuie sa lipseasca din biblioteca.

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Books-Express.ro.

Articole similare

Amistad (1997)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (12 – 18 septembrie 2016)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (25 – 31 ianuarie 2016)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult