Carti

Prin blogosfera literară (13 – 19 noiembrie 2017)

Cătălina Miciu de la blogul Carturesti i-a luat un interviu Tatianei Țîbuleac, scriitoare din Republica Moldova, al carei roman 'Vara în care mama a avut ochi verzi' a aparut la editura Cartier: 'CM: Locuiești la Paris, ai crescut în Chișinău – are locul din care provii sau în care stai vreo influență asupra scrierilor tale? TT: Și da, și nu. Ceea ce scriu acum nu este rezultatul Parisului, în Franța sunt doar de opt ani. Dacă are locul unde trăiesc acum vreo importanță se va vedea peste zece ani. Sau nu se va vedea. Nu putem ști exact cum se sedimentează în noi emoțiile, anii, trăirile. Duc cu mine Moldova peste tot, la fel și limba româna. Scriu în românește despre lucruri pe care le-am trăit și pe care le trăiesc în alte limbi.' (mai mult…)

13 cărți pentru copii mici la Gaudeamus 2017, de la Editura Univers Enciclopedic Junior

Editura Univers Enciclopedic Junior vine în această toamnă cu o multitudine de cărți, pentru copiii mici și pentru copiii mai mari, așa că nu știam cum să vi le prezint mai repede, astfel încât să vă faceți rezerve de bani pentru Târgul de carte Gaudeamus, pentru ca apoi să vă rezervați seri de poveste, la începutul iernii, pentru a citi cărțile cumpărate copiilor și nepoților voștri. Primul calup de cărți, cel pe care vi-l prezint astăzi, este cel rezervat celor mai mici dintre noi, cărți cu poveste simplă și pe înțelesul tuturor, de cele mai multe ori cu animale, și cu ilustrații frumoase, colorate și grăitoare. Toate cărțile sunt apariții noi, din 2017, așa că în mod sigur nu le aveți în bibliotecă, iar ordinea este pur aleatorie: 1. ”Nu pot dormi!”, de Owen Hart și Caroline Pedler Traducător: Irina-Ruxandra Popa Că tot vorbeam de povești de noapte bună, iată că prima carte prezentată este chiar despre un personaj, Cârtiță, care nu poate dormi și trebuie să găsească o soluție pentru a adormi. Aflat la bordul unei corăbii, la miezul nopții, acesta nu are somn, așa că se plimbă pe puntea navei, ajunge la prietenul său, șoricelul, pentru a dormi împreună. Numai că nu găsește alinarea citind povești, fiecare având propriile sale defecte: ba că e prea scurtă, ba că e prea înfricoșătoare, ba că... Nimic nu îi este pe plac Cârtiței, nimic nu pare să o poate face să doarmă - prea cald, prea rece, prea întuneric, prea lumină. Nu-i așa că fiecare copil un pic năzdrăvan se regăsește în această acțiune, nu-i așa că fiecare din noi a trecut printr-una sau prin mai multe astfel de nopți albe? Bine, până la urmă, soluția era mult mai lumească și mai amuzantă, iar această carte este exemplul perfect pentru a face un copil să râdă și să își închipuie că se află în pielea personajului principal. 2. ”Nu spălați acest urs”, de Sam Hay, ilustrații de Nick East Traducere: Irina Iovu În această poveste, tatăl pare a fi personajul negativ, de vreme ce el nu se pricepe deloc la spălat hainele, fiind ilustrat sub aparența unui bărbat masiv, cu o barbă de om boem (seamănă un pic cu Bluto din desenele cu Popeye). El ”face tricourile minuscule”, el ”face șosetele să dispară”, iar ”maieurile devin roz”. Așa că atunci când el vrea să spele ursulețul de pluș al familiei, deși pe etichetă scrie clar ”Nu spălați acest urs!”, fetița naratoare se împotrivește. Dar cine mai bagă în seamă copiii în ziua de azi? Schimbarea este extraordinară, dar nu fizic, ci ursulețul de pluș se însuflețește și devine ființă, și nu una cuminte, ci una plină de năzbâtii și de ghidușii. Amuzante pentru noi și pentru el, dar care ar fi privite cu prea puțină indulgență de părinți. Sau poate mama are altă părere? Din nou, o poveste amuzantă și plină de învățăminte: aveți grijă când spălați animalele de pluș! 3. ”Nu vreau un iepuraș”, de Ingrid Prins, ilustrații de Jelena Brezovec Traducător: Irina-Ruxandra…

Cărți pentru copii: Dinosaurium, expoziție de Chris Wormell și Lily Murray

”Dinosaurium”, de Lily Murray, ilustrații de Chris Wormell Editura Humanitas Junior, București, 2017 Traducere din engleză de Cecilia Laslo, Iustina Croitoru și Cristian Negoiță Scriam acum ceva vreme despre o altă carte-muzeu de la Humanitas Junior, ”Historium”, despre care spuneam că ”este o splendoare, mai ales pentru pasionații de istorie”. Dar recunosc spășit că sunt mai mulți pasionați de dinozauri, mai ales în rândul copiilor, decât de istorie, așa că acest nou volum vine perfect în întâmpinarea lor, cu aceeași splendoare și multitudine de informații despre care vorbeam acum un an. Dar despre ce e vorba? Pentru asta, este suficient să citim prefața paleontologului Paul Sereno, care spune: (mai mult…)

Chiriaș la Cluj, de Marius Oliviu Iacob

”Chiriaș la Cluj. Fiziologii extrase dintr-un jurnal”, de Marius Oliviu Iacob Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016 Subintitulat ”Fiziologii extrase dintr-un jurnal”, scris de un blogger cultural, ”Chiriaș la Cluj” nu depășește condiția determinată de cele de mai sus. Chiar Marius Oliviu Iacob a recunoscut că primul său roman este destul de dezlânat, de vreme ce a luat câteva dintre extrasele dintr-un jurnal online, le-a legat cum a putut mai bine și apoi l-a scos pe piață pentru a vedea efectele, urmând ca ulterior să scoată cărți mai unitare și cu corecțiile de rigoare. (mai mult…)

Cărți pentru copii: Fascinanta lume a animalelor de companie, de Susanne Riha

”Fascinanta lume a animalelor de companie”, de Susanne Riha Editura Univers Enciclopedic Junior, București, 2017 Traducător: Cristina Muică Chiar dacă toți copiii sunt îndrăgostiți de animale, cele pe care le simt cel mai aproape sunt animalele de companie, cele cu care se pot juca și cu care pot sta împreună zi și noapte. La prima vedere, am putea trece în această categorie doar câinii și pisicile, dar vom afla din volumul frumos ilustrat și foarte informativ al Susannei Riha că nu numai aceste două animale sunt pe placul copiilor, ci multe altele. Volumul reunește, cu informații detaliate, dar și de ilustrații amănunțite, nouă dintre cele mai iubite animale de companie. Începem cu pisica, care este descrisă cu toate caracteristicile sale, sunt precizate lucrurile de care are nevoie pentru a fi crescută în casă, dar și modalitățile prin care emite anumite semnale și felul în care acestea trebuie să interpretate de om (torsul, mieunatul, mârâitul etc.) Viața ei este privită cu mare atenție - într-un capitol distinct intitulat ”De la pisoi la pisică”, pentru ca apoi să fie prezentate, prin desene atente, principalele rase de pisici răspândite pe lume. Dacă ar fi să aleg, aș smotoci un pic o pisică persană. Mini-enciclopedia continuă cu iepurele de casă (care însă, în cele mai multe cazuri, are nevoie de un adăpost în afara casei, așadar e cam greu de ținut într-un apartament), peștii ornamentali (of, cât mi-am dorit și eu în copilărie un acvariu, așa că am citit cu mare atenție informațiile din această carte despre întreținerea lui!), calul (din nou, un animal care necesită o curte mare, un grajd și resurse suficiente de mâncare, dar din nou prezentat foarte atent, cu toată evoluția vieții, dar și principalele rase cunoscute), perușul (care poate învăța până la o sută de cuvinte), hamsterul, cobaiul și broasca țestoasă. Am lăsat intenționat la final drăgălașul câine, tocmai pentru că este preferatul tuturor, este și preferatul fiului meu. S-a îndrăgostit imediat de aceste pagini (patru în cazul câinilor, la fel ca la pisică și cal), frunzărind de mai multe ori frumoasele imagini, alegându-și preferații și citind atent fiecare informație, fiind total de acord cu fraza care spune ”câinele este un membru al familiei foarte plăcut”. ”Fascinanta lume a animalelor de companie” chiar este o fascinantă mini-enciclopedie, una care introduce pe cei mici în lumea frumoasă și apropiată a animalelor din jurul nostru, a animalelor de companie. Îți alegi preferații și studiezi cu sârg imaginile, în timp ce adulții citesc informațiile detaliate. Dacă ar fi să aleg, probabil cea mai interesantă informație este cea privitoare la felul în care anumite gesturi ale animalelor trebuie interpretate. O carte recomandată tuturor copiilor. Puteți cumpăra cartea: Editura Univers Enciclopedic Junior/Libris.ro.

Despre pictură și literatură, dar nu numai: ”Muza”, de Jessie Burton

”Muza”, de Jessie Burton Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2017 Traducere din engleză și note de Veronica D. Niculescu Jessie Burton este o tânără romancieră britanică, de asemenea și actriță, care a dibuit cumva calea spre succes: cărți antrenante, obligatoriu cu ceva istorie în spate, care să fie în același timp și prilej de asumare a unor termeni importanți de cultură generală, dar și o experiență destul de facilă spre literatură, ceea ce înseamnă mult dialog, puține descrieri, dar și întâmplări care să prindă, adică dragoste, istorie și pasiune (nu neapărat erotică). Poate și de aceea, ambele sale romane – Miniaturistul și Muza – au cunoscut un mare succes de public. (mai mult…)

Prin blogosfera literară (6 – 12 noiembrie 2017)

Ema Cojocaru scrie pe blogul său despre ”Cântec lin”, de Leila Slimani, unul dintre romanele foarte discutate în blogosferă în ultimele săptămâni: ”Romanul atinge mai multe subiecte, însă două dintre ele mi-au atras atenția cu precădere: situația bonelor în Franța și mama care este prinsă între necesitatea de a-și îngriji copiii și dorința de a se simți împlinită pe plan profesional. Soțul nu-i poate înțelege cu adevărat nevoia de spațiu, de libertate, de împlinire, iar soacra se dovedește intransigentă, imputându-i lui Myriam că este egoistă și iresponsabilă, lăsând copiii în grija bonei, un surogat de mamă care i-a transformat în niște ființe tiranice și capricioase. Directoarea școlii îi vorbește despre boala secolului: copii lăsați singuri de părinți devorați de ambiție, profesori care plătesc pentru angoasele lor și pentru sentimentul de abandon. Este vorba, în fond, de o presiune a societății pentru ca mama să-și asume în continuare rolul tradițional, cel al femeii care se ocupă de casă și de copii, renunțând la propriile dorințe și nevoi. Lui Myriam i se pare nedrept că trebuie să aleagă, că trebuie să sacrifice o parte a vieții ei în favoarea celeilalte. Se simte incompletă, căci pentru ea este o dramă atât renunțarea la visul unei maternități ideale, cât și abandonarea carierei.” (mai mult…)

Cărți pentru copii: Timeline. O călătorie prin istoria lumii, de Peter Goes

”Timeline. O călătorie prin istoria lumii”, de Peter Goes Editura Humanitas Junior, București, 2017 Traducere de Iulia Vladimirov Pornind de la Big Bang (deci de acum aproximativ 13 miliarde de ani) și până în anii 2010, ”Timeline” ne poartă prin toată istoria lumii, autorul alegând cele mai reprezentative și importante evenimente ale lumii cunoscute pentru a le aduce în fața copiilor de orice vârstă. Spun asta pentru că textele sunt scrise într-un limbaj degajat și simplu, astfel încât să fie apreciat și de cei mai mici, dar în același timp conțin și informații care merită a fi cunoscute și reținute de oricare dintre noi. (mai mult…)

Un roman profund african: ”Confesiunile leoaicei”, de Mia Couto

”Confesiunile leoaicei”, de Mia Couto Editura Polirom, Colecția Biblioteca Polirom. Actual, Iași, 2017 Traducere din limba portugheză de Simina Popa Moto: ”Mai demult, scrisul mă salvase de la nebunie. Cărțile îmi dăruiau voci, ca și cum ar fi fost umbră în plin deșert.” (pag. 70) ”Confesiunile leoaicei” este o carte profund africană și nici nu este de mirare, de vreme ce autorul ei, Mia Couto, este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Mozambic și doar limba nativă a sa și a țării sale, portugheza, sau numele său ne pot deturna spre Europa Occidentală, spre Portugalia. Chiar dacă acțiunea se petrece în prezent, Mozambicul și lumea înfățișată sunt încă destul de mult încremenite în timp, o țară rurală, cu multe tradiții, obiceiuri și ritualuri respectate de majoritatea populației. (mai mult…)

Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți, de Mathias Énard

”Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți”, de Mathias Énard Editura Nemira, Colecția Babel, București, 2017 Traducere din limba franceză de Cristian Fulaș În 1506, faima lui Michelangelo Buonarotti era deja constituită, deși încă nu realizase o parte din lucrările foarte cunoscute peste veacuri, precum capodoperele de la Roma, Capela Sixtină sau Moise. Realizase însă Pieta tot la Roma, sculptase celebra statuie a lui David de la Florența și pendula mereu între aceste două orașe în căutare de comenzi sau de bani. De altfel, romanul lui Mathias Énard îl găsește strâmtorat, de vreme ce papa nu îi plătește banii făgăduiți pentru realizarea mormântului său, așa că orice ofertă ar fi binevenită. (mai mult…)