Carti

Cărți pentru copii: Insu-Pu. Insula copiilor pierduți, de Mira Lobe

”Insu-Pu. Insula copiilor pierduți”, de Mira Lobe Editura Paralela 45, Pitești, 2017 Ediție revizuită de Claudia Lobe Traducere din limba germană de Monica Grigore Așa cum îi spune și numele, ”Insula copiilor pierduți” are în centrul său o insulă, pe care naufragiază niște copii, plecați din țara natală, Urbia, surprinsă de un război feroce, spre țara neutră Terrania, acolo unde domnește un președințe de treabă, care îi face (aproape) toate poftele nepotului preferat, Michael. După ce un copil din Urbia, Stefan Morin, trimite o scrisoare președintelui Terraniei, prin care îl roagă să îi accepte pe copii în țara sa pașnică, iar Michael descoperă scrisoarea aruncată la gunoi, se ajunge la un acord și câteva nave pline de copii din diferite categorii sociale pornesc spre țara mult-visată, în care pot să doarmă fără să se teamă. Numai că nu totul este atât de simplu, furtunile au existat mereu pe mare, iar minele de război ating una din nave: (mai mult…)

Despre toleranță, discriminare și libertate: Acasă, pe drum, de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț

”Acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț Editura Humanitas, București, 2017 În 2013, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț au decis să renunțe la joburi, să cumpere o autorulotă (Wingamm Ibin 500 pe șasiu de Volkswagen T4, fabricat în 1999, pentru cunoscători) și să locuiască în ea, lucrând în același timp pentru diferite proiecte pe tot teritoriul României. După patru ani de ”teleleu”, ei se decid să publice o carte despre preumblările și investigațiile lor, care i-au purtat nu numai prin satele, cătunele, orașele sau pușcăriile din țară, ci și prin străinătate, Grecia, Turcia și Cuba. Proiectul autorulotei, inițial doar un mijloc de transport și o locuință ce pare temporară s-a transformat în viața lor, iar volumul este povestea acestei vieți și a felului în care a început: (mai mult…)

Națiuni, frontiere, minorități: În jurul Marii Uniri de la 1918, de Lucian Boia

”În jurul Marii Uniri de la 1918. Națiuni, frontiere, minorități”, de Lucian Boia Editura Humanitas, București, 2017 Motto: ”Cândva, ar fi primat dreptul istoric; astăzi însă, în acord cu valorile și mentalitățile actuale, prezentul are întâietate; o țară e firesc să aparțină oamenilor care trăiesc acum în ea, nu celor care au trăit cândva.” (pag. 78) Lucian Boia vine la finalul anului 2017 cu o carte care prefațează cumva anul Centenarului Marii Uniri, anul în care tocmai am intrat. În acest volum, istoricul român nu încearcă să ne ofere o istorie detaliată a momentului ”1918”, despre care există numeroase cărți, ci să ofere date inedite, informații istorice și statistice despre alcătuirea Europei centrale și sud-estice înainte și după acest moment, chiar până în prezent, pentru că transformarea vitală a acestei zone a lumii de după primul război mondial are repercusiuni pe termen foarte lung. (mai mult…)

Prin blogosfera literară (8 – 14 ianuarie 2018)

De ziua Poetului, LaPunkt publica un dialog exclusiv intre Lucian Boia si Cristian Patrascanoiu pe marginea personalitatii lui Mihai Eminescu: 'CP:Cum se poate fi în acelaşi timp şi pesimit şi optimist, şi legionar, şi comunist şamd? LB: Cînd vorbim de mituri, orice e posibil aici. Sigur că există puncte de pornire în opera lui Eminescu pentru diverse construcţii mitologice despre el, sigur că există asemenea cîrlige. Eu nu vreau să spun că aceia care au formulat o teză sau alta în jurul lui Mihai Eminescu – teze care se bat, uneori, cap în cap – au fabulat cap-coadă. Mai mult sau mai puţin, există unele referinţe într-o direcţie sau într-alta în opera lui Mihai Eminescu. Însă, pînă la urmă, asta este soarta – nu doar a miturilor, ci şi a persoanelor oarecare. Cum să spun – cum e fiecare dintre noi? Nici noi nu ştim chiar tot în această privinţă şi nici cum sîntem cu adevărat. Cu atît mai mult, cei care ne privesc – ei ne privesc în fel şi chip. Aşa încît, dacă în jurul unui om oarecare se pot constitui o suită întreagă de biografii care  sînt foarte diferite între ele, în funcţie de cei care ne privesc, biografii care pot fi chiar contradictorii unele cu altele. Cu atît mai mult cînd este vorba despre o carieră postumă fabuloasă, precum cea a lui Mihai Eminescu şi de un mit fundamental al culturii române. Sigur că fiecare l-a tras pe Eminescu în direcţia în care i-a plăcut. Şi, cu atît mai mult cu cît, prin Mihai Eminescu s-a petrecut şi se petrece o manipulare foarte eficientă El este figura primă, tutelară a culturii noastre şi, în aceste condiţii, dacă reuşeşti să te revendici de la Mihai Eminescu, înseamnă că ai cîştigat puncte preţioase în modul cum te prezinţi în faţa oamenilor. Îl ai, în fond, ca protector pe Eminescu, nu pe altcineva…' (mai mult…)

Însemnări de pe o insulă mică. O călătorie prin Marea Britanie, de Bill Bryson

”Însemnări de pe o insulă mică. O călătorie prin Marea Britanie”, de Bill Bryson Editura Polirom, Colecția Hexagon. Cartea de călătorie, Iași, 2017 Traducere și note de Anacoana Mîndrilă-Sonetto Am scris de atâtea ori aici despre Bill Bryson, încât nu știu ce aș mai putea adăuga nou despre el și despre felul în care scrie: este un povestitor desăvârșit, un scriitor care mânuiește grozav cuvintele și le însoțește cu o doză inconfundabilă de amuzament, care ”prinde” orice cititor în menghină și îi caută apoi neîncetat cărțile. Cea mai recentă traducere românească este ”Însemnări de pe o insulă mică”, carte publicată inițial în 1995, și în care autorul nostru decide să mai facă o călătorie completă în țara sa adoptivă, Marea Britanie, înainte de a se reloca, după 20 de ani, în America natală. (mai mult…)

Comploturile pentru asasinarea lui Hitler, de Roger Moorehouse

„Comploturile pentru asasinarea lui Hitler” (Killing Hitler), de Roger Moorehouse Editura Meteor Publishing, București, 2017. 356 pag. Traducerea de Mihai Manea Cartea istoricului britanic Roger Moorehouse a fost pentru mine neașteptat de interesantă. Sigur, știam ca toată lumea despre atentatul de la Rastenburg din iulie 1944, pus la cale de von Stauffenberg, cum a fost plănuit și cum a eșuat în mod lamentabil. Dar el comentează vreo 8 comploturi, unele rămase la stadiul de intenție, altele duse până la capăt și din care doar ținta a scăpat. Însă nu asta mi s-a părut interesant (probabil că i s-au copt chiar mai multe), ci faptul că Moorehouse, ca istoric ce se află, reconstituie pe larg atmosfera vremii, motivațiile complotiștilor. La încheierea lecturii rămânem cu o imagine măcar veridică a acelor timpuri, din toate taberele și la toate nivelurile. Privită astfel, cartea are o structură de roman. De roman psihologic cu intrigă polițistă, al cărui unic handicap este acela că i se cunoaște de la început deznodământul. Ceea ce nu-l face mai puțin palpitant, tocmai datorită detaliilor în care sălășluiește diavolul. În acest context aș aminti cu simpatie de „Inglorious Basterds”, filmul lui Tarantino unde un alt complot, din 1943, reușește cu brio. Dar ficțiunea își permite libertăți care unei cărți de istorie îi sunt interzise. Mare păcat! (mai mult…)

Cărți pentru copii: ”Hoțul de cuvinte”, de Hans Joachim Schädlich

”Hoțul de cuvinte”, de Hans Joachim Schädlich Editura Paralela 45, Pitești, 2017 Ilustrații de Amelie Glienke Traducere din limba germană de Monica Grigore Paul este un băiat nici ”deosebit de silitor, dar nici deosebit de leneș”. Este un elev mediu, mediocru am putea spune dacă acest cuvânt nu și-ar fi schimbat oarecum sensul, dar are o imaginație bogată și visează mult ori de câte ori merge în drumul spre școală. Poate spre beneficiul său, într-o zi, întâlnește un bărbat pe nume Filolog, care îi propune să se ocupe de temele sale timp de o săptămână, cu o condiție: (mai mult…)

Extraconjugal, de Mihai Radu

”Extraconjugal”, de Mihai Radu Editura Polirom, Colecția Ego. Proză, Iași, 2017 ”Ieri am aflat că mama are o boală cu transmitere sexuală.” Un început de carte puternic și incitant. De altfel, cam tot ce s-a scris prin blogosferă a plecat de la această frază, care promite că vom descoperi aici o adevărată investigație detectivistică, pentru că este interesant de aflat care sunt resorturile prin care s-a întâmplat asta, cum reacționează familia, unită, de altfel, măcar în aparență, care este metoda prin care s-ar putea descoperi adevărul. Avem, așadar, doi părinți ajunși spre 70 de ani, cei doi copii ai acestora, Robert, de aproximativ 40 de ani, și familia sa, dar și Camelia, sora lui, care stau în centrul acțiunii și în jurul lor, dar și al locurilor unde trăiesc, se țes multe și nenumărate întâmplări. (mai mult…)

Louis Pierre Blanc. O planseta elvetiana in serviciul Romaniei, de Oana Marinache si Cristian Gache

”Louis Pierre Blanc. O planseta elvetiana in serviciul Romaniei”, de Oana Marinache si Cristian Gache Editura Istoria Artei, Bucuresti, 2014 Nu doresc sa va prezint o recenzie  doct-elaborata. Mai degraba imi propun sa va pun in contact cu experienta mea de viata, vizavi de volumul de fata. Asadar, ma despart de 2017 (dupa cum am scris pe wall-ul de pe facebook), impartasindu-va una dintre bucuriile acestui an, pe care mi-o doresc multiplicata si in 2018 si... cati ani voi mai exista :-) Editura Istoria Artei si oamenii ei inimosi, profesionisti-instruiti-la superlativ, in frunte cu dr. Oana Marinache. Datorita lor, adaug plus - zestrei de suflet si de minte, lasata de bunicii si parintii mei - iubire si respect pentru orasul meu Bucuresti si pentru aceia ce au contribuit la cultura si arhitectura sa. Tocmai ce am terminat de citit din scoarta in scoarta volumul "Louis Pierre Blanc - O planseta elvetiana in serviciul Romaniei". (mai mult…)

Prin blogosfera literară (1 – 7 ianuarie 2018)

 Simona Constantinovici scrie pe LaPunkt despre o carte de interviuri: 'Prozator din silă. Viorel Marineasa în dialog cu Robert Șerban a apărut în 2017, la Casa de pariuri literare, o editură bucureșteană tânără, cu mult nerv, care și-a propus să publice cărți interesante, la prețuri modice. Prozator din silă e o carte de interviuri, în format Livre de Poche, de 150 de pagini, cărora li se adaugă, la sfârșit, portretele sau fișele bio-bibliografice ale autorilor. Robert Șerban semnează prefața. O carte deosebită, despre un scriitor care a marcat istoria culturală a Banatului și continuă să o facă, în același stil inconfundabil: Viorel Marineasa. Un volum care s-a vândut ca pâinea caldă, imediat după apariție, în peste 200 de exemplare, astfel încât figurează pe primul loc al vânzărilor din librăria timișoreană ”La două bufnițe”. O carte de top despre un scriitor de prim rang, care ar merita să fie mult mai bine cunoscut. Probabil că publicarea acestui interviu va conduce la o binemeritată fortificare a imaginii lui Viorel Marineasa în peisajul literaturii și culturii actuale.' (mai mult…)